邊間保險公司 危疾+醫療保 係好?

1001 回覆
22 Like 33 Dislike
巴打請出招
搵3萬 扣埋必要支出有1萬蚊投資+保險
保險好似著衫咁,最緊要切合自己身份。唔同人生階段需要唔同。
幾多歲? 公司有冇醫保? 如果有,你只需要個25000墊底ceo 已經夠啦。
如果冇,就買自願靈活+再高啲墊底top up, 5萬,8萬,10萬嗰啲(自願靈活已有smm, 要墊底都自費好少)。
有家室/父母退休冇收入/就退休),可以買埋純人壽,否則不需要
家族有冇遺傳性cancer, 如果有又好撚驚可以早啲買純危疾。

個人意見
28 家族中風底 老豆 姑姐 5x中風
兩個都有柏金 相信保險唔會包柏金

老婆公務員 睇政府唔洗錢
公司ngo 有自己醫院 醫保應該無
請教下點解有高端醫療仲要加個自願醫保?

呢個係30歲例子,0墊底高端年紀越大個加幅會好大,自願標準/靈活(唔係最貴嗰啲)+ 50000墊底會比較平
分2個買除左平仲靈活好多,例如你入左醫院/政府做可以cut走自願醫保。又或者你失業冇錢供又可以cut1個。又或者有啲人老左只想keep 個高端咁。仲有醫保產品越出越勁,方便join.
你試下走去禁下70歲0墊底高端幾錢

5皮野
公務員 係咪買人壽就得?
好撚認同
分開兩舊買個靈活程度差好遠
你咪買無儲錢成份囉 無人迫你
香港地緊有人係租樓租一世
無話邊個對與錯

想講多句 我自己就買左差唔多200萬保額有儲蓄成份的危疾
兩球真係唔多 但呢筆錢唔係用嚟醫病用黎生活 我仲要供樓 希望你搞清楚 同埋雖然有機會輸通脹但只要有時間 保證金額 係必贏
醫療先係用嚟醫病
必贏?
同邊個鬥?
講嚟聽吓
仲紅字TIM
我同我自己供過的本金鬥 你吹?
咁我自己個份醫療 危疾意外 都係一個月一千蚊 又唔叫影響到生活 咁呢1000蚊唔用 可以做到d咩 如果唔放係保險 自己儲 仲慘啦 20年先20幾30萬 假設$1000都係用黎做醫療儲備 幫到d咩手?假設最好無事都係得20幾30萬放係到 真係每個月差少少過活咩?

咁個case如果中左危疾咁又點算
每個月1000蚊幫自己成世未來醫療開支做個儲備咁

供儲蓄危疾就係為左做成世嘅醫療儲備

你覺得自己老左唔洗任何保障絕對可以買定期危疾

買得就係預左老左會stop

佢嘅保費去到60 -75歲可能要成幾皮野一年

隨時貴過你後生供完一份 仲要未必受保

分錢個到 儲蓄危疾 一樣保費 一樣期咁計 去同其他product比較 我公司係出得最少百分比。。。

定期危疾就係你預自己老左唔需要 同埋唔洗拎返錢 係平好多架

儲蓄危疾就係保你一世
咁買得保險嘅有幾可會知道自己幾時唔洗保險

同埋可以睇埋你買保險個機會成本囉 你本身呢1000幾百可以幫你做到d咩囉 冇乜用咪當醫療儲備 我就唔信有人成世唔洗醫病
危疾 我多數幫人出份plan cover到3-4年支出 我預你咁講大約70萬

醫療就普通房 再加smm

意外就最低限額

呢加我地危疾有8折

咁首年保費大約每個月1600

有興趣聯絡我

我自己覺得保險 夠用就得 遲d搵多d又慢慢再考慮買高端醫療或者再買其他要用嘅保險

https://t.me/iamsogoodddd
講儲蓄危疾,我自己咁睇。
我搵過某公司agent幫小弟計過,
以1M保額黎講,
一般儲蓄危疾要畀500k多dd,包claim幾次。

而term危疾黎講,
小弟25歲,1M保額由我25畀到45歲只係總繳左75k。但由25歲供到65歲就已經同儲蓄一樣,總繳保費係500k。

我認為,如果危疾只需要cover你中年人生(50歲前)既income loss, term危疾既槓桿係大好撚多。

而供斷既危疾個槓桿大既歲數係55-70歲左右。但係當你愈老,個槓桿其實係會細返(計埋通脹),因為其實去到65歲打後份危疾其實實際上已經變左人壽,而d紅利可能仲冇普通人壽咁多 ,而你畀出黎個筆錢用黎供美帝ETF係肯定多好多

所以我覺得買邊款,其實你睇你睇唔睇重55-65歲呢個time period入面既危疾保障黎cover你供樓、生活費、income loss。

我自己就會買term,因為我覺得50歲打後我積蓄都唔會少,真係有危疾我咪用高端醫保cover醫藥費~ 生活費應該唔係問題。而且買term既好處就係保險產品日新月異,到時如果有更好既產品我都可以即轉。
有醫保 入私院可以claim wor
仲全球保
好撚多agent會同你講,你唔買啲錢會唔見左架
其實係睇55-65歲你覺得需唔需要
如果foresee到自己55-65歲有需要,供斷係平d
但如果唔係,term危疾買到55歲剩低d錢月供arkk就一定好好多
儲蓄同term危疾我都會買 我老豆姑姐都5x中風
屌你老尾
原來係agent
唔怪之得一路話 要買終身保

我仲諗緊點覆你, 講極都講唔撚明
原來係agent
你加油
+1

樓上條"精神有問題" 講到尾露底原來係agent
講多無謂
仲要今日30歲供嘅保額1M
到25年後嘅保額1M, discount 返做Present Value 已經無左一大舊
仲話要60歲後拎出嚟用 值幾多呀?
真係"精神有問題"
自願標準/靈活(唔係最貴嗰啲)+ 50000墊底會比較平?真係咩?
我當去到50幾歲
買一份 cigna high end $15000墊底
同買份bowtie靈活基本(包smm) + cigna high end $50000 墊底
後者一年貴3000幾4000蚊
其實揀冇儲蓄成份會好d
唔係既,如果佢個紅利實現率真係ok, 40年後個保額都多70-100%既應該
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞