邊間保險公司 危疾+醫療保 係好?

1001 回覆
22 Like 33 Dislike
所以諗住趁後生買儲蓄危疾 供完保到死
但近排諗緊個問題係供完個額會通漲 到廿年後會唔會好少? 同佢講個紅利係咪真係有咁多? 定買純危慳埋自己投資/儲好過
Fwd係咪上網投保?
我係搵agent, fd個fd
介紹ok? 岩岩睇完 自願醫保黎講係幾屈
個agent幾歲? 好怕後生仔 易變孤兒單
自己搵啦 費時係度介紹 不過佢應該都後生
咁你打粒腎石咪要自資?
買得hiend 應該買埋自願醫保
Hiend有墊底係醫大病 即係做個手術50萬果d
fwd 易衛你 好屈下
仲有邊份自願醫保夠佢好?

買易衛你 係咪hiend都可以慳返

本身想同aia買 自願醫保靈活計劃
聽個朋友講 好彩姐
但識買就買嘅下句係保費同35額差唔多
如果要互補買 咁呢個陳述意義係邊
有d大病 每次醫 藥錢要5萬
你有買hi end保 當墊底2萬 ..咁你俾2萬 保險就同你拎埋尾數 手術費都係咁

自願醫保果d 係醫d幾千幾百蚊
因爲我唔係用嚟互補
我個人嚟講唔建議咁做,有少少晒錢

係樓主會咁樣買
其實你都可以要求係醫院做個wor
但如果你唔想入院佢都有option可以係診所做腸鏡胃鏡乾手淨腳
又唔洗訓醫院
唔係個個都貪醫院正訓一晚嫁嘛
第1 無事咪當儲下錢 70歲咪拎返出黎 無左個保障

第2 呢50萬係對沖 你點知你會唔會下年中病?

第3 30歲買好似有d遲 得2.幾倍槓桿 當你第35歲中 你想醫病定等死?同埋慳果少少錢夠買樓

第4 新緊係好 但都愈出愈貴
搞清楚基本野先,醫療開支需要買嘅係醫療保險
大貓都係用AXA
危疾唔係儲蓄保,只係入面有少量儲蓄成份,供到夠期最悲觀情況都係會回到本。同埋供夠期唔攞返之後都會一直保到100歲,即係死為止。

危疾意思就係如果中左癌症、心臟病、中風或者其他大病都即時賠返保額嘅意思。都係保障返將來年紀大左如果中招都可以有啲錢醫病/生活咁解
我成個post講左好多次

但都係不斷有人 危疾 replace 醫療
& for 退休

巴打你心水清
點解,癌症末期私院好似可以醫到百幾萬?
得50萬一年好似唔夠喎
另外想問如果買佢搭 hi end, 係咪原則上可以揀d 墊底費十萬既?唔知50萬可唔可以當係墊底費咁用?
咁想全面保障一定買兩份
萬一有病 用邊份自己計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞