邊間保險公司 危疾+醫療保 係好?

1001 回覆
22 Like 33 Dislike
唔洗當真
係真係我朋友 做緊某間港島私院
之前佢一開始月供7千蚊 供左一年 就cut左
月供七千
比我都cut啦
有家族史 應該貴普通人好多??

利申: 我係真討論 唔係暗底叫人買定唔好買
去親旅行我都買最貴包爛電話相機果plan
我都想幫呀媽買依個,
申請填好左等報價通知
題外話,保險支出
人壽 危疾 醫療 意外
四份夾埋 唔應該超過月收入10%

多數over 10% 應該都係買多左儲蓄成份(保終身)嘅野

保險好多人話貴
其實係揀錯野,保險觀念唔太啱
又要大保障 又要拎得返 又要識升值
我就覺得保險預月入 20分1 就夠
月入2萬 最多供1千
agger
到時有咩大病嘅話最多打支毒針安樂死
多數投保時會問父母病史only
未聽過會問成個“家族”

一般online 投保嘅保險公司,只要父母有cancer病發,就買唔到危疾 (親身經歷)

但如果係offline嘅投保,depends on 咩病
我試過就可以買到
保險公司會做 full set under write
而保費依舊
我都係咁諗
萬一有事都幫唔到好多
想cut左佢供過份純危疾好過
洗鬼佢幫我儲蓄
你睇邊間呀
我上幾頁都寫左有啲包100種病
依隻 得三大危疾,想包多啲可以睇下其他
不過就一份錢一份貨 羊毛出自羊身上

我就係因為老母中左 cancer
搞到我買唔到佢嘅危疾
我無特別研究,因本身細個有份細嘅終身,所以我自己都係加額買銀行嘅危疾

保險公司好多都有
只係平時agent 唔願sale
但今年個個都無單開

網上嘅你可以望下 教安心/蘇黎世 有晒網上報價

AIA 保誠 宏利 中人壽 都有term危疾
但網上無報價,得單張望下

頭盔:公司眾多,不能盡錄
保誠睇過定期危疾都有啲廢廢地

教安心真係未聽過

可以睇睇蘇黎世
AIA Agent質素非常差
乜都唔識 唔信自己去了解下班agent質素
同埋間公司係紅底 支持黨安法
高端醫保 有啲可以喺指定大穫野之下免左墊底費
例如FWD The One (用緊)

又頭盔先:其他公司有無唔清楚
可以睇下
有啲巴打話呢間野係想要 big data
同尊衛你分別係咪the one中左上圖既病就免墊底?
可以咁講, “尊衛你”係無免墊底費依個賣點

另外,the one 嘅墊底費選擇唔同
受保地區選項唔同
& 佢係私家房
唔係自願醫保無免稅
保額 都有唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞