邊間保險公司 危疾+醫療保 係好?

1001 回覆
22 Like 33 Dislike
其實我都煩緊要易衛定係尊衛,我暫時prefer後者,但又保唔到小病
有墊底費嘅plan供供下有冇得轉墊底費個銀碼(例如本身50,000下年轉做80,000)?同受保地區又有冇得轉(全球/亞洲)?
頭16000 附合醫療需要既 係自己比無得走

用40歲男性計 vCan特等+Thechoice普通80000墊底
大概比11500 年繳
你用唔著3年都比左Vprime份16000墊底出去

尊衛你 16000墊底 只係6100一年
用唔著3年就慳左份墊底

最重要係睇返60歲打後 保費差都幾多下
小病 你去是但一間私家切條盲腸都
兩萬三萬幾起跳啦
16000都唔想比既 咪揀無墊底 比多d保費
博下頭4-5年實用得著
睇返你公司醫保保到幾多
睇下份工係咪好穩陣,例如政府工
如果成日轉工又空白期咁會有風險咁啱奶野
點解我建議自願醫保+高端top up, 因為你有需要時可以cut咁份,但唔會冇晒保障
小病包,大病包,便宜,靈活
專衛你包唔包質子治療?
保誠有終身保醫療計劃如果轉保誠既自願醫保邊份抵啲
自願醫保有幾樣好野傳統大房plan冇,照ct, mri, pet ct, 日間手術,未知已有疾病,扣稅,保證續保
依家啲保險公司都走晒去整自願靈活同高端啦
價錢差唔多
仲有政府牌頭
係我都落力做自願醫保啦
純醫療係咪呢個最抵 THX
本身好多MEDICAL HISTORY(保險公司唔受你玩) 先好買自願醫保
TRUE
又唔係咁講😂
有medical History嘅話其實自願醫保定係普通醫保都好難侵你玩
個pool唔同
自願醫保 政府搞的 所以市民都要受保
你本身冇病冇痛要share risk with 一班長期病的人 你諗下邊個著數
我個年齡一年保六千 冇執底費 一世保2000萬
*比六千
其實我本身agent嚟
至少以我所知我哋公司核保係無分自願醫保定普通醫保
你個medical history底太花都一樣唔保
冇話因為政府搞嘅就一定受保
你解唔到點解唔買非儲
開始漸有
我都唔太熟 以前讀書聽過幾堂書講自願醫保 話唔同stakeholders有唔同opinion
即係有長期病患果d就算投保自願醫保都會fail?
保險緊係買 term life 同 純醫療就夠
唔係買mix左有人壽成份 你真係唔識自己投資就另外買份儲蓄人壽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞