邊間保險公司 危疾+醫療保 係好?

1001 回覆
22 Like 33 Dislike
所以點解保險公司賺咁多錢
冇話唔畀佢地買,不過眼見好多人月入2,3萬,每個月供幾千危疾覺得好好笑
我知阿 但關咩事
而家段嘢係話識買就買大額推高墊底>普通
但如你所言,兩樣功能都唔同
你睇#437
同埋危疾後生買真係會平啲,因為同一plan+保額+年期, 20:$7,800、30:$10,300、40:$14,200。講緊係用返當年歲數個保費供足個年期。

危疾供完拎返錢就唔保架啦不過都可以拎返啲紅利用下先嘅,但多數啲人會攞黎供埋份醫保,咁就唔洗錢/平多啲。
醫療係住院費用,危疾唔包你入院洗嘅錢架

For退休可以年紀大啲先買儲蓄嘅,即係類似30-40歲供10年擺10-20年先拎就差唔多

我諗冇人唔明啦掛
用幾千月供份危疾咁多係咪agent水佢地呀
Sorry 新手唔識
如果買兩份,嗰嗰保額可以用黎做墊底費嗎?
洗唔洗分兩間公司買?
供1500有幾多保額
80萬咋
有80萬保額就差唔多啦,$2000佔你收入7%唔多啦,就咁睇冇乜問題
1. 人壽,係
好建議 cut
轉 term,

2. saving
供左就算,但你唔好 expect佢run到個數
佢係你未來退休一部份,但唔可以係你嘅全部
你自己都要做下投資,plan 退休
大市index ETF

3. 危疾保額得60萬
其實唔算好夠,得1-2年年薪
考慮下 買份保三大危疾嘅term
平平地~$135 per mth, 都幾100萬保額,保費十年 fixed
尊衛你都有 而且好似一樣
但係個危疾list寫左係後面d條款到
自願醫保未出前就係
我諗住後生冇咁多錢就買住易衛你,細病都唔使自己畀自付費。年紀大少少有多d經濟能力先再買hi end有自付費既。
咁依家邊個配搭最好
出咗後邊個配搭比較好?
如果唔夠錢
可以買易衛你+個top up, top up有d 百零蚊個月(墊底5萬左右)都有成二百萬保障額

我自己都有掙扎係咁樣買定直接買個high end

不過同樣地個問題係,易衛你可唔可以當墊底費咁比
應該得啦,但係易衛你講緊每年850k for癌症 ,用黎畀墊底費有d overkill 。如果純for墊底應該買d勁cheap就得。
自願醫保(smm plan) + 高端最高墊底top up
儲蓄危疾係咪無需要
你咁講又好似係
有無邊間ssm plan 推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞