邊間保險公司 危疾+醫療保 係好?

1001 回覆
22 Like 33 Dislike
滿足下你啦咁

AIA好好
保誠都好正
我冇返工
自願醫保同我有冇關?
拿拿拿 有人開始嬲嬲豬

繼續推多幾間sup 9 plan 唔該
無返工 定未有工返?
自願醫保啲人aim 扣稅多
如果你唔需要返工=> 交稅

都可以睇下入邊嘅保障範圍啱唔啱你用
你睇晒唔我上邊嘅回覆先講野啦傻豬仔
冇返工
都唔打算再返
又唔算自顧
反正冇稅交應該睇返其他醫保?
我會建議無需理會佢係咪"自願"
當佢正常醫保咁睇就得
留意到有啲公司嘅自願醫保 內容幾正
一個大lunp sum保額, 可以揀半私家房/私家房
揀埋有"自付費" 就性價比極高
Aia醫保點睇? 不過普通房 要比既 好似fwd好d
不過我朋友係 3份保同一個aia經紀買 一個人跟哂好似無咁煩

我仲諗緊散買定搵個經紀跟哂好
墊底費邊個額最為常用/用得著?
30000/40000/50000
可唔可以去台灣醫之後claim返?
我見台灣醫療費用比較平
保額可以買返細d?

http://jackyhtlim.blogspot.com/2019/02/TaiwanHospital.html?m=1

我睇連登巴打醫阿媽果個post睇到d醫療費真係癲
自願醫保係幾好 但佣低 agent 會狂踩

危疾 係對賭 買得大賠得大

果d有得拎番 供夠唔洗供

9毛出在9身上 最後都係水你
Agent狗又維穩

上次有個agent 狗 sell 話呢d唔可靠

唔知會唔會執
睇自己負擔能力/ 平時有無可能拎得出個自付額/ 公司有無團體醫保提供
我自己會揀最高嘅自付費, 保費平好多
加上自己平時都有夠嘅緊急儲備金
Aia 算最大? 但負面新聞多
買咗AIA嘅自願醫保,簡護危疾保,同埋添意保,好平。
垃圾agent 狗又9up

當30歲 開始每年買一百萬 純危疾幾歲?

買佢果d 儲蓄危疾要供到唔洗供又幾錢

Aa狗不如計下比大家睇
市面上都有唔少醫保 包括亞洲地區
但我唔認為要特別考慮去台灣醫

香港嘅大額醫保終身額都幾千萬保額, 其實都好夠, 唔需要擔心

一般嚟講香港私家醫院手術費唔太貴
我媽媽做個cancer切除 私家房都係45萬
佢份單每年保800萬, 絕對夠找
香港私家醫院手術收費喺佢地個網有晒list, 建議都睇下

可能會問, 咁大額係做乜? 主要係for 例如癌症藥, 每月藥費幾萬至10萬
醫返一兩年,條數就上百萬
我叫人買term 都aa狗 真係
Thx 巴打 我睇下比較下先
唔係講你 ,係講對上果個
咁撚多負皮
買到8百萬要幾錢
就係想平d
睇fwd 果隻確衛你得果42萬
30歲都2千4一年
58歲7千幾
巴打我見你話買比老婆

"保險" 最基金要保障家庭經濟之柱
如果老婆無工作收入, 應該係保障左你先 四份(人壽/危疾/醫療/意外)

有閒錢再買醫療險比老婆
終於有人講人話
上高比較plan真係笑死人
樓主真心
邊個agent 幫你跟重要過邊間保險公司
你搵相熟嘅朋友又信得過架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞