邊間保險公司 危疾+醫療保 係好?

1001 回覆
22 Like 33 Dislike
講真 我又無講邊間 你就假設咁多
一睇就知你係agent on99咁
成段野比我感覺到100% agent
我講大間係得3間 你自己參透下
PS.我唔係agent 我係用家
我普通人 理撚得佢賺幾多咩
最緊要唔會執笠
連登仔真係成撚日害9人
希望大家買野前自己諗下 唔好上黎睇人講兩講就信曬
你覺得我係agent咩係囉,我又冇著數
岩岩用aia私家醫院day Centre 照完腸鏡
AIA 幫我pre paid 晒 感覺唔差喎

早排用公司bupa 去住院照胃鏡
都係免找數 感覺無咩分別

對比下我寧願唔住院 即日做完出院好過
垃9圾又貴就係呢間
上面有人讚呢間野wo
可以傾一傾了解下~ 睇下咩適合
https://t.me/kamccw
fwd尊衛你,可以考慮

利申:已買
ching
ching 有良心
利申:有牌但未開過單
睇哂5版都無人評論下cigna
20歲,唔煙,家族遺傳,預計自己消化系統會出事,最差情況cancer,點買好
啱啱出嚟,有咩保險係必買?大約幾錢,唔要含投資
恒生定期危疾保無包中風
大貓就有

有恒生戶口無大貓 得閒搞搞先
如果有兩個屋企人60歲前出事的話影響較大,投保時亦都要申報。

你而家係咪乜事都冇?保險公司應該叫你去體檢、交報告同做檢查,最差情況係exclude某部位的疾病,但未至於拒保。

問下你d agent朋友,佢地公司有冇得做pre-underwriting,有大概結果先做決定。
危疾一定要買,term CI保障疾病較少,但都ok,價錢平好多。但要注意份保險幾多年renew一次,1年、5年、10年都有
正確係幾多年調整一次保費
巴打我有睇開保險股
雖然醫療應該佔business mix好少
但都想學下點買保險至於學下保險公司點run

見你係行內人想問你幾條問題學下野
1. 其實呢啲plan long run係咪加得好多
以我認知年齡大一歲就係個premium table升一格
而個table每年就應該跟medical inflation漲價
我如果假設每年兩個effect加埋一年加7%保費算保守定預得少 (大概10年double一次, 20年就已經4倍保費)

2. coverage係咪唔會跟medical inflation adjust,即係其實去到20-30年後可能一年自願醫保交3萬保費, claim到通波仔都最多8萬幾
咁不如cut撚佢,3年大病一次都有賺 (當然high end唔使擔心唔夠coverage就冇問題)

3. claim experience方面其實你見到大概係點, high end plan cancer下下幾十幾百萬咁倍個claims pool好似仲頂到咁
有冇話大陸人定香港人打爆個pool多啲
而且係咪要留意邊間個pool多d buffer,咁先冇咁易加保費加得多

4. d plan買咗有病好難轉,如果上錯船見佢今日保費平但幾年後爆pool一年+20%保費咪仆街,會唔會/多唔多發生

5. 其實點解top up會咁抵屌,明明d plan有得加smm, smm coverage仲過top up但仲貴
我見其實都好少病會下下>10萬,但top up唔見佢限panel
我搵個中環名醫開次刀幾十萬佢係咪會話非必要醫療唔比claim足 (唔知top up / high end pricing model係咪假設只會搵一個median價錢專科,太貴會彈返轉頭?)

6. 但就算當醫生有限制,其實cancer好想見,而化療/免疫好易下下幾十一百萬
照理個claims experience應該好爛? 但我見到價錢真係好抵屌
如果cancer本身唔係常見打爆pool項目冇理由咁多濕鳩plan例如自願醫保淨係得8萬非手術coverage
我唔係做frontline梗係咁講啦
一張單,佣金,claim pool,operating expense,廣告費等,全部都係錢,保險公司邊有咁高return俾到個客
有d長,我盡量答

1. 係。跟保費表隨年齡加價係expect,但醫療通脹加價係expected+unexpected,一方面客應該有心理準備會加,agent亦有責任要講,但加幾多真係保險公司話事。所以medical真唔係鳩買,多人買個pool易爆要加價好正常,多則一年加12-13%,少則兩年先加5%,所以買前要問清楚。

2. 講真,十萬八萬手術俾唔起咩,最怕係一百幾十萬,要賣車賣樓嗰D。所以我自己冇普通醫療,都係用公司,加份high end就算。
醫療單通常係出新plan,舊plan有adjustment,或者加價同時加保障都有。

3. high-end medical香港人先claim得多,私家醫生都會問你有冇買保險啦,china人買危疾多,你估agent咁鐘意幫客搞claim咩,最好個個買saving,額可以做大d,佣又多d,醫療單真係似基金公司儲AUM滴滴仔…

4. 其實幾年先加20%唔算多,proposal都有幾版係假設每年加5%保費變化啦,冇人睇ja ma

5. 可以嘅話最好係入院前俾保險公司估價先,則係免找數。同埋醫生醒過你,一年填咁多form,肯定知大概開幾錢保險公司會批

6. Cancer係好常見,但更常見係有cancer但冇買保險,覺得唔需要嘛,覺得人地sell你嘛,覺得d agent好假,千千萬萬個理由。
仲有加價的原因唔一定係大病,你上網check下去私家照胃鏡腸鏡,呢十年加價幾多就知咩事
恒生保險無左既? 呢間公司太廢?
其實買保險個陣都預咗非保證係吹到好大
睇係睇保證金額
如果自己on9當初因為非保證而買 咁係抵死
醫保我會揀自願醫保順便扣稅 反正仲後生唔會有好多機會入
危疾係可以揀term唔用儲蓄呀 便好多,不過多數保到5、60歲就唔保,危疾啲病都大概係老咗個時發生,life嘅就保到99
同埋term嘅會包少好多種疾病,到40歲左右都係好貴到你唔會想供

利申 非agent,上年買咗永明自願同守護168危疾
168個款貪佢包涵嘅病最多
終於有人討論純危疾

我見好多純危疾所保既內客比儲蓄危疾小..想問下巴打們買開邊間?

我比較左d 大銀行既純危,暫時睇boc同hsbc 好似比較好

有冇個別保險公司既純危好過佢地 d agent只係sell 儲蓄危疾..

利申:想幫老婆多份保障 女人容易病
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞