邊間保險公司 危疾+醫療保 係好?

1001 回覆
22 Like 33 Dislike
咁我係冇講到公司有好basic住院plan
不過頂盡claim兩皮咁解
同埋唔知幾時會轉工
有團體保險廢到得2皮架咩
咩plan黎
我嗰個有10幾皮
淨係睇到話有啲病可免自付費,但個可括免list邊到睇到
買份癌症醫療+醫療最實際

之後危疾果d 隨心
係後面d附注 你跟返佢隻字隔離d數字睇返
如果自己自律,可以拎储蓄危疾-term 危疾個差價去供etf,理論上股市長線一定回報高過保險公司嘅回報
exactly
你覺得唔平,我覺得超值啦,1年內睇到2-3 次私家醫生專科都係到(1次都2-3000啦),佢仲要包身體檢查,基本上所有醫療費用都包,照mri/腸胃鏡都係比幾舊水hkd 就照到
你有咩保險平過呢個,介紹下,我都想轉個平D
想請教
如果公司嘅醫保寫明每一傷病每年最高10萬賠償額
跟住又每個細項有上限
我而家想買多份有墊底費 當係2萬墊底先
Touchwood 要做個大型手術加埋住院雜費等等
當要比5萬蚊
係唔係我首先claim公司個份
只要超過2萬蚊
其餘我就可以全claim 2萬墊底個份
個情況係唔係咁?
一份有分細項上限 一份有墊底後就全保
想了解下自己買嘅醫保個墊底係點樣去定義?
要睇下你公司嗰個啲細項上限同醫生點填,正路你唔係串鳩鳩咁都幫你寫到盡claim 5萬,咁你淨claim 公司就得。如果爆細項公司claim唔晒就要分2份claim咁。應該係咁上下
點解要買咁多份
仲衰過自願醫保標準plan
我係agent呀
但唔買終身
解唔解決到隨時唔受你保嘅問題先
保費又會加
你覺得你好勁買term唔係問題架
百貨應百客啦ching
佢冇優勢就唔會賣到咁多
你認識下唔同公司產品先講野啦

邊個話一定加保費?唔識咩叫”水平保費“
點樣唔受保法? 成個合約期就十年起跳
比幾個例子你

睇得明中文? "劃一保費"

識中文? 十年水平保費
保證續保

最後,賣到多唔代表有優勢
有無基本logic?
有優勢就唔會畀咁多佣請你地sell
去百老匯從來冇人sell sony電視,sell親都垃圾大陸機,韓國機
經紀寫包單跟你一世?
唔轉公司?
唔移民?
唔會早死過你?
就算佢唔死,佢60 70歲都會幫你跟單?
你答得出係嘅, 咁咪跟佢買

再重申, 先揀啱保險, 終身/定期 , 揀產品 揀公司
經紀係最後考慮因素
只會份保單跟足你一世, 幾好嘅經紀都唔會
留名學野,諗緊點買危疾好
先揀啱保險, 終身/定期 , 揀產品 揀公司
經紀係最後考慮因素

我諗起幾年前有個小朋友sell 我 話可以睇到我30年之後退休
保誠單?
呢d資料可以係邊搵到
屌,搵啲broker好過啦,可以比較
做銀行, 得閒研究下咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞