邊間保險公司 危疾+醫療保 係好?

1001 回覆
22 Like 33 Dislike
大家可望下hsbc匯家保
幾得意 係定期人壽為主調 可以加埋危疾
加幾多倍就唔記得 肯定一倍以上 之後Term我都買左hsbc果個 佢咩都無睇都受左保 依家係想加危疾又返左去依個位
唔quote 太長個reply

大貓 醫保我無望過 唔評論 但好似係掛單AXA?

另外, 另一個reply
大貓匯家保個人壽除左可以加危疾, 仲可以搭埋意外保
要注意佢個危疾只包三大重症
如果要包多啲嘅危疾就要望返其他公司
但我覺得當年紀大左要加額的話, 都係一個性價比高嘅選擇
想問師兄們今時今日點睇 "投連險" 呢樣產品?
睇條款係醫保係大貓自己做返
我會建議一份term Life 再自己月供 大市index ETF
其實有agent 跟差幾遠?或者應該係話自己搞claim 的手續有幾易/難?
樓上有人講得岩,就係agent 流動性都高,唔可能要求人哋stay 喺同一份工,我話我會stay 喺份工廿年都無人信啦。
如果somehow 點樣都要自己跟下claim 的手續,邊間又容易handle d? 如果揀無agent 果d,又應該留意d咩? 都係Cigna/ puba?
以前銀行呃大陸佬一流
供保險不同 供樓
一定要當total loss 咁去預期 倒錢入海無得回本

所以有啲人買大左幾年 之後先斷供。。。
我自己handle 過自己 & 呀媽40萬嘅claim

我覺得無想像中咁難, 我講下大約情況
一般入院, 就打上保險公司CS 叫佢fax 份claim from 去保險公司
亦都可以自己印定份 form 比護士/姑娘
中間住院過程其實無咩野要搞
到出院o個陣, 其實私家醫院都做慣做熟
會比晒所有嘅單據你, claim form 都醫生填好左吸印

你要做嘅野就係張所有單據/化驗報告/醫院比你嘅文件, 總之成疊野
所有正本交比保險公司, 加埋碌cr card張單
仲有份claim from, 第一版填返個人資料, 因咩事入院, 痛就病, 傷就傷
份form 有晒QnA, 照直填就得(除非你呃保險body chk)

一般嚟講一個月內就搞得掂
心急嘅可以login 網上睇下status, or 打上CS 問下有無文件要補/ pending

而agent 幫你做啲咩呢? 幫你交文件/ 又係幫你問下個CS 有咩欠交/pending
有咩分別? 唔太覺
認同
Term 嘅保險就係最原始嘅保險, 保費當支出, 洗左就算
屋企人由 2000 開始一路供緊, 應唔應該 cut?
反而我識有個做私院的護士
供左一年全包plan 之後cut左

因為佢見好多危疾病人醫醫下最後都要返公立
佢就係做腫瘤科 真前線 成日要幫病人計單
巴打 咁最好係咪
一份醫保 一份高端醫保
人壽 意外就睇需要?

咁樣夠唔夠玩到80歲?
純危疾其實係咪都無需要?

中癌都係兩份醫保醫
係咪無agent 果d通常都要自己俾咗先?
定可以confirm claim 得到/claim 到幾多先真正去睇醫生?
又岩呀。所以呢樣都係點解struggle 咗好耐都未買醫療
喺我眼中 四種保險都需要

我係咁買
我單身,但我父母仲有20年命,我死左要留錢比佢地>>> 人壽
我唔知第日會唔會有老婆仔女,但如果到時先再加人壽保費唔係今日嘅價
>>>>> term 人壽

父母要養,自己要生活
我有cancer 會三五年返唔到工>>> 我需要危疾保
除非你本身唔洗工作都有足夠收入
如果唔係,我諗唔到唔要危疾保嘅原因

同上一樣,有車禍令我斷手斷腳,返唔到工無收入
>>>意外保
同理,本身唔工作都有補動收入?

醫療
我就咁買高端醫療 with 墊底費
睇下自己有無公司團體醫保
無嘅就揀份墊底費少啲嘅高端
因爲筆直問題,就要揀下,唔住高端醫保私家房
市面上都有啲普通房,但又lump sum保額嘅醫保
無需要買兩份

另多都講過幾次
保險係你嘅防守,另一邊廂要好好投資for 你第日退休生活,65歲後都要交醫保保費
簡簡單單月供大市index ETF 就夠
不嬲都係要自己找左數
唔關agent唔 agent事

有啲保險公司會提供“出院免找數服務”
但要入院前一兩星期申請
樓上嘅case 我都聽過,先當係真,我考證唔到

1.唔買醫保,以後大小事都住公立,訓走廊床位

2. 照買醫保,大小事住私家醫院,但到 extreme case 就返公立

自己揀,無分對錯,但揀左好難返轉頭

睇家族史啦 屋企人有可遺傳病就老閪都買
定期人壽同危疾 幫襯銀行可唔可行?
醫療就打算cigna
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞