邊間保險公司 危疾+醫療保 係好?

1001 回覆
22 Like 33 Dislike
aia好多新聞都好仆街
例如唔俾客係醫院照腸鏡 逼你日間中心做

仲有邊間真係幫到你 算係好?

有閒錢 供保險 但希望幫到我
保險呃錢咖喎清
唔好on9啦
https://t.me/DIAKTY
可以傾一傾先 再睇下有冇野啱你
我信真係幫到既 但唔知邊間好姐
個個都話危疾呃 但都多人話醫療可以買

同埋最重要 真係閒錢黎供 對生活無咩影響
到萬一有事唔洗拎大舊錢
想係到傾 想知既都問左
近排買咗份危疾加人壽 因為醫療公司有
有乜嘢唔見得光吖?保險咁好,有乜咪係度講等大家都知嘛
咁你嘅budget大概係幾多?
有冇已知嘅疾病?
同埋你有冇醫保/危疾係身?
其實有分危疾, (自願)醫保, 危疾治療保
我估呃嘅應該係儲蓄式危疾, 冇理解清楚就每個月供一大筆錢, 搞到自己手緊, Cut單又會蝕好多
50萬 身體健康 無食煙 預返年供2萬左右 20年
同埋你邊間公司?
所以保險 有閒錢先供
你睇左axa先再講邊間仆街
邊間? 係咪有野都係要睇保險公司網絡醫生先?
會唔會夾埋? aia好撚多呢d新聞 google大把
我唔係買AIA
呢間簡直係極品啦冇人取代咗佢
AXA安盛
你有冇公司醫療福利?有嘅話 買自願醫保可以揀有墊底費嘅plan 保費會平啲
間間都仆街 係睇有無邊個無咁衰
不過我信身體健康供滿幾十年係有賺
要自己比較下
無完美既產品
只有適唔適合
經紀理論上係幫你做比較
不過衰既保險狗預撚左六親不認
所以你最好自己了解左自己想要咩先
有咩唔明可以搵我問下
想喺度問我都會答
https://t.me/whilehesleeps
即係aia axa都仆街 可以唔洗考慮?
我買都係信 agent (fd) 唔係跟公司
利申: 細數 dum啲單俾 agent就 claim到,大數未 claim過
儲蓄個d都係垃圾
有冇考慮純危疾,純醫療?
每個月比100零蚊就有1,000,000左右保額
https://youtu.be/j0HlDd3vOhc

建議樓主搞清楚 咩係保險先
入邊個男人嘅其他片都建議你睇下

有儲蓄成份係咪呃人就唔討論
但好多時 係“保終身”應該思考
有無需要保終身?!?!?

“危疾”係喺你有嚴重疾病 而有3-5年返唔到工,導致無收入 嘅一種賠償
照計60歲打後,你本身都已經無工作收入
(退休後嘅收入應該要靠你自己嘅儲備&退休金)

“人壽” 係保你 過身後嘅經濟責任
你幾時死?無人知,所以你要預計你聽日死的話
留幾多比父母養老
假設今日你30歲 ,佢地60歲仲有20年命,你想留400萬
你另外預計你35歲開始會有老婆&仔女
你想隨時死後留600萬比佢地
再望遠啲睇,20年後假設你未死,你唔再需要準備400萬保額比父母,因爲佢地都死左
30年後,你都已經60歲,仔女有25歲,應該都出嚟做野,已經自食其力
換句話說,你需要人壽保險嘅年紀係
你嘅30歲(今日) 到你60歲 (30年)
你需要保額1000萬
但,有需要保終身人壽?

概括嚟講
60歲後需要嘅保險係“醫療” ,亦都會用得最多

我有以下建議:
1. 了解下咩叫保險,上邊 YouTube link
2. 思考下 有無需要保終身
3. 你要思考下退休後嘅生活費(唔可以單靠MPF)
4. 特別係 退休後嘅醫療險保費,會加得好勁

====
講下我自己點買
危疾,以前唔識,買過份細嘅保終身 full 危疾
叧外自己上網加左啲 term(定期)嘅危疾

人壽,無買保終身
但有差唔多600萬嘅人壽額(定期人壽)
每月保費~$300

醫療 & 意外我都有買,詳細唔記得

依家好多term嘅人壽 & 危疾都做得唔差
都係上網就買到
大貓 痕生 BOC Blue ....一堆虛疑online 保險

最後
我唔係agent, 唔係 broker
唔洗留TG wtsapp
有咩就喺到傾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞