邊間保險公司 危疾+醫療保 係好?

1001 回覆
22 Like 33 Dislike
純危疾仲要係term
仲apply唔apply到危疾越早買越平?
純討論 term好似冇咁急要早買
當你年紀增長
出事機會就大左
出過事,就未必再買到

而且我都貼過幾個例子(睇圖)
term都可以揀劃一保費/ 10年水平保費

後生去投保,就可以拎到個相對平嘅保費
"越早買越平"
原本就係一句有問題既話術嚟
TERM你可以當一年年計唔需要早買
但問題係
必需在病徵出現前買,出現咗,就冇了。
上述限制適用於儲危。

你專業架喎,咁LUN樣答問題架咩
點LUN柒TRAIN架而家啲經理
要資料你做乜唔提供,你係咪身有屎

關於而家啲PLAN要提供實現率
大家有冇發現而家所有PLAN都只得幾年命,就會改名。今年叫濕9彩虹計劃,後年就叫濕9計劃2,再後年就叫濕9計劃3
嗱我唔係話"佢為咗逃避實現率俾人搵到所以係LUN咁改名,衰過啲茶記執笠改名唔出糧" 我冇咁講過,唔係我講。
我都覺
得一般打工仔嘅1.5 -2年收入,真係唔太夠
另多搭份 匯家保 or Blue or BOC 嘅三大危疾term
咁嘅性價比幾好

差額拎去SPY QQQ DIA 點都一定跑贏65歲拎份終身危疾單醫病嘅傻豬囝
放大字係因為我搵唔到一個正常反駁之餘
可以發揮指住你額頭嚟屌既表達方式
唔,另外,唔好SEARCH"教"安心
除非真係教職
要用佢另外嗰個俾非教職既
儲蓄危疾有紅利會加落個保額到,但係非保證+開始供30年後先開始多。
可以開追故睇返我樓上個回覆
1年買1份咪得囉
咪答LUN咗你囉.
政府IBOND同定期呀,仆街盲人, 你係咪差唔多CLAIM得啦,一隻眼50%意外嗰啲.
幾LUN時有講乜春投資呀, 我講親都係用耻辱利息定期同你鬥.
你跳出嚟論證你40年間鍊贏定期咪拎嘢出嚟囉
1990至今我都間間斷斷有多少定期水單俾到你既, 重點每個時期銀行息率根本公開.
咁你老尾你拎唔拎到1990到今日你間閪公司啲STATEMENT出嚟獻世呀?你老母既死亡證你就拎到喇, 今日就大9你.
佢會話:
屌你老味, 你多1000蚊會發達咩, 俾我好過啦.
(真實對白)
呢幾間係咪最好la
而30年間同一筆錢做定期已經唔止一倍
對手先啱啱開始增長
永遠冇所謂最好
只有你個人最需要既嘢
ironically 你見我屌上面幾個契弟賣儲危,
而我自己係有買儲危既, 因為我睇到滿足到我一啲需要,
只係都唔係契弟們SELL既點.
不過呢,
上面有一間係教協用既嘢, 咁一定係平既.
後生應該揀進階/10年水平保費好d?
我無特別去諗
我嘅 term 危疾& 人壽都揀左 頭十年水平保費
我打算每兩三年再 review下自己有無加大保額嘅需要
例如:
我依家單身,要養父母,過多幾年可能唔再需要
或者
過多五六七年要供樓,有老婆仔女
保額就要加大

如果都係單身狗,其實保額可以減細
每隔幾年買多份又得
好彈性
最近都研究緊 純危疾年年加保費 到六七十歲都幾重開支 但本身對儲蓄危疾又係有啲卻步
你追下post先
諗下點解去到70歲仲要危疾保障

病左會無收入?本身70歲都唔會有工作收入
病左會支出大?但你嘅醫療洗會有醫療保險

需要危疾保險係由20幾歲到退休前
岩岩先發現呢個post追返先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞