邊間保險公司 危疾+醫療保 係好?

1001 回覆
22 Like 33 Dislike
唔記得講..aa有咩係到傾 分享資訊比大家知多d 要買自然就搵你
bupa
利申非agent
買Blue cross,之前學校用呢間既ppo(醫保),基本上睇咩醫生都賠50% 以上,in network 淨係比10$ 美金墊底就搞掂。
因為學生保來,一年只係1萬鬆d
想請教下 短時間內eg半年入面曾經因某部分唔舒服call白車入過急症最後無事 依家想買醫or危疾係咪核保上都會有影響 有機會要我做果個部分詳細檢查先理賠之類?
但一個人正常去到60歲退休後就無工作收入
換句話說,嚴重疾病係唔會影響你工作 => 唔會影響你財政收入
只會係財政支出, 但有醫療保險就會cover返

咁一份保終身嘅危疾保要嚟做乜先
我都想買大貓純危疾 不過應該到50歲左右就加到好貴
諗住買份儲蓄危疾貴少少保到100歲
再買多份純危疾100萬 都係百零蚊每月 
咁好似保障哂年齡層 老左又唔洗再供
當然有
我樓上有寫過

Zurich, 包68種
仲有間"教安心(太平洋人壽" 57種

so call"大"嘅保險公司都有
宏利/保誠/ AIA
都包100種危疾

邊個話"定期"危疾一定包得少
巴打high end買邊份?
Cigna既自願(優越)買唔買得過?
通常都係o個幾個位要諗
1. 有無需要保終身
60歲後有cancer 會影響到你收入?

2. "定期"係平, 但到期拎唔返
有需要可以自己計下數, 你嘅保費差額拎去買 index ETF
30年後你估個投資表現回好唔好得過保險公司

3. "定期"保嘅疾病唔係少, 都google到有超選100種, 只係啲19 agent唔願sell

定期就每年比保費, 比到你唔用為止, 講過好多次係唔需要保終身
你需要保障嘅年期只係今日(30歲) 到退休 (60歲) , 30年
而"長期" 就係今日(30歲) 供25年, 但保到100歲
其實"長期"骨子裏咪又係一份"定期", 只係你25年內比晒70年(100歲減30歲)嘅保費
但再講多次,
你係用緊25年嘅錢比錢買左70年嘅野, 但實際你只係需要用30年(30歲到60歲)
總之就係要申報 唔理幾耐之前
將你自己知道嘅野講出黎
核保果邊會決定 如果有需要可能會要求提供更多資料
危疾中咗就一大筆錢賠俾你 任你點用
而且醫保claim有上限 到上咗年紀基本嘅醫保都好貴 係唔會夠醫危疾啲大病
醫保實報實銷 個額係好少 除非買好貴
危疾醫療費係好高 醫保唔會包到好多
同埋無工作啫 生活上仲有好多開支㗎嘛
到時嘅年紀都唔想屋企人為自己籌旗啦
咁你咪買lor

唔阻你

p.s 睇過好幾間做過research
醫保&危疾果啲
不過視乎你自己能力 可以買住醫保先 都係幾百蚊一個月
危疾可以再諗諗 因為要睇你買嘅保額大定細 都會影響保費
睇agent 大公司啲plan都差唔到幾多

呢間最抵班agent 係到唔夠膽提

繼續買FWD 啦, 呢隻貴一貴都話正
唔係wor
宜家講到過千萬保額嘅醫保
成班保險狗
擺到明個FEEL就叫你開撚左單先
真係屌你老母臭閪
明智
有冇網上報價可以自己入d資料落去計下幾錢?
就黎2021 仲有人提危疾
一係你唔做功課人雲亦雲 一係你有心跑單害9人
醫保識揀就唔貴, 以我自己嘅例子:
每年800萬額, 終身4500萬額,私家房醫療 唔知你覺得夠唔夠醫
但保費只係同一份35萬保額嘅醫療差唔多
識揀買份有"自付費"嘅 高端醫療絕對 係性價比高

退休後嘅生活開支唔靠屋企人<-我絕對認同
但唔代表有病嘅時候要靠份"終身危疾"
退休準備係要靠自己投資
「有需要可以自己計下數, 你嘅保費差額拎去買 index ETF
30年後你估個投資表現回好唔好得過保險公司」
大部份都有

無個d 算9數啦, 仲要搵個agent 報價麻a煩
有朋友買左份aia自願醫保(普通病房) $3400一年
算唔算ok?

Google睇過下全球保 減埋稅 好似幾ok?
Cigna / FWD
都有得網上報價, 但cigna 要留電話
fwd 只限於"揀易保" (好似係)

如果係"自願醫保", 印像中睇過唔少公司
都係有保費表公開
見到有人推FWD 已經知咩事

呢排真係咁差生意 要係到乞食

差左未見AIA 同P記
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞