邊間保險公司 危疾+醫療保 係好?

1001 回覆
22 Like 33 Dislike
我自己都係FWD
隻plan 叫The One 衛一
網上有保費表, 30歲, 8萬自付, 年費$41xx
如果因為指定疾病, 自付費都可以免, 我覺得好抵

帶返頭盔先, 又比人話打手, 依類高端醫療好多保險公司, 可以自己睇
我唔係agent 唔係broker
唔留TG 唔留wtsapp, 有咩喺到講
份plan 跟你一世
定係個agent 可以跟你一世

我都係搵frd 買, 但一定係plan 行先
我諗係因為自付同埋42萬果隻全球保嘅關係
Plan嘅內容咪一鳩樣 互抄
你要睇就比較保單條款同賠償定義 睇埋公司每個月claim ratio啦
信諾尊尚醫療保點睇
公司無醫療保障,應該點部署先好
有墊底費嘅醫保我都有考慮過
但其實好睇你係咩病入院
睇你中小病多定大病多
調番轉你小病多無大病 買墊底嘅一樣係俾多好多錢

你咁計嘅話term危疾都唔應該買
醫保可以搞掂晒
仲有一樣嘢係 你小病入院claim多幾次 保費都會大增

其實保險咁多款式 都係因各人情況需要
純醫療有咁平咩?
仲有會唔會買完第二年就加1成半保費
長期去計每年加11%定15%出嚟果條數都好貴。。
呢d資料點搵到?
保險公司有冇公開?
連登咪有個post 醫呀媽用400幾萬
呢d case墊底 高端醫保咪好

小病會唔會claim另一份保險好

全保障既買兩份醫保 分開醫大小病會唔會好on9?
高端醫保$0墊底幾貴下

有d普通醫保我見醫小病都ok

高端醫保揀最高墊底同買多份普通醫保 加埋都係月供700左右

我再買多份儲蓄危疾保埋60後

每月都係大約2000幾 絕對唔影響我生活

點睇
有公司團體保
睇緊cigna自願優越點睇?
我預計$40000左右既自費額
政府資助? 生果金果d ?
比得起1萬幾千就買高端
想平就快一般醫療要有SMM 額外醫療個隻
呢啲你點會睇到
保險狗都睇唔到啦
好多人係咁做
最緊要個筆錢你供落舒服 唔會急用咪得
上兩頁就有件柒頭聲大大話另一位建議跟中型保險公司買係錯
要同最“大”果間買
呢d plan 一買就買幾十年
買左d加得金嘅都好大鑊下
呢d係行內人先知
做過前線 agent
而家轉左後勤
自己及幫好多人入過 claims
大部分人claim 唔到
主因係無睇條款嗰啲項目其實無包(agent 亂講或者太耐記錯了)
或者交文件唔齊所以拖dump 耐左(可以agent 渣幫唔到無提你)

我自己入 claim 前都要睇多次
自己心中有個預算邊啲包唔包
保誠個底好花,實現率極飄忽
其實醫療通漲 你諗一加會唔會淨係一間加
預左加
但係應該有d加得少有d加得多
保險公司應該交5年10年個加幅出嚟比人參考
就好似紅利實現率咁講出嚟
呢度有冇cigna agent?
唔會呀
我不嬲叫人買自願醫保
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞