邊間保險公司 危疾+醫療保 係好?

1001 回覆
22 Like 33 Dislike
有多野大家要留意/ get錯左

醫保上面個保費表
上面嘅60歲保費, 唔係代表你60歲就比o個個保費
而係今日60歲嘅人要比幾多保費

睇唔睇得出兩者有咩分別
個收費表都係for refrence only

我敢寫包單到你60歲時個保費一定唔止o個個數
-> 更加要做好退休投資
但個discount factor
係應該用我嘅資金機會成本 = 我放棄月供 SPY QQQ嘅回報
去買份保終身

仲有, 如果"實現"到個紅利
到時仲有一皮野一年危疾
22歲 供緊份儲蓄醫療保 月供17xx 要供17年
已經供左萬幾蚊 我想cut單
儲蓄式危疾先啱
有high end,買自願標準計劃應該都夠
靈活計劃,仲包埋smm,好似overlap咗
AIA真係唔好
奶過嘢
搭標準一樣貴過齋買$15000墊底
要比就0墊底啦,你下下小事入院自費15000蚊?
點解會淨買15000墊底咁搞笑
其實標準都夠做,要自費都應該最多幾千蚊,但啲最平靈活plan越出越平

你睇30歲
50歲前買儲蓄危疾 50歲後人壽
加終身醫保 哩個plan點
另外家庭沒病史 自己都有care health
但係高端同自願醫保唔同公司會好煩 但係bowtie真係平一半
50歲後 仲買乜鬼人壽

50歲死仲有幾多財務債任要負?

最有需要人壽就係出嚟做野去到仔囡出身之前
睇你覺得抵唔抵買架咋,有事就賠,冇事就收唔返啲錢,但勝在保費平好多,同埋要keep住個期買咁囉
哈 今日既一萬 幾十年後拎返一萬
叫做贏?
有冇聽過咩叫冚家high high high
聽過你就知跟住嗰句
0塾同15000墊保費差好遠
15000未至於俾唔起
完全唔明你揀15000墊底用意係咩
有其他保障,就唔會揀15000咁低,冇其他保障就一定係買basic plan先,你呢個諗法太特別
諗住小病排公院定自費15000
後生一定係小病機率多啦
切條盲腸又自己畀
肚痛照個腸鏡胃鏡又自己畀
陣間踢波整到腳又自己畀
肺炎又自己畀
咁醫保買邊間公司好?

15000蚊講緊差唔多夠畀10年保費
對唔住啊我仲有樓有股票分散風險
我覺得自己無輸就得啦 保險黎講 已經差唔多係最低風險
回報低少少有咩問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞