邊間保險公司 危疾+醫療保 係好?

1001 回覆
22 Like 33 Dislike
問題係邊度有agent肯做呢d單?實嫌少佣,又肯定水唔到我買其他任何野,我目標好清晰,就係要領野果下賠一大舊,所以剩係要純危疾+意外就夠,人壽都慳番
實有嘅,依家時勢唔好
你上網睇好晒想買邊間先
到時上嚟留個tg 實大把人approach你

一出去就即簽即走無謂晒大家時間
意外保唔難揾,好多銀行都有,內容,保費差唔多,保額都係1百-2百萬hkd,係純危疾果part煩
巴打 可以basic plan同高端plan用同一間公司互相cover? 之前睇comment話basic plan同高端要分開唔同公司買

我都諗緊尊衛您,不過佢cancer保障有d唔好就係就唔包質子治療,伽瑪刀個d
from 10life: 引述傳媒早前報道,養和質子治療中心將於2022投入服務,院內設置全港首個質子治療系統,預料質子治療的價用高昂;曾有患者赴德國接受質子治療,幾個星期的治療索價百萬港元(見註4,5)。高端醫療保險對於特殊癌症治療保障如何呢?上述產品的保單條款中明確表明會保障質子治療、伽馬刀、數碼導航刀、免疫治療、激素治療,只有信諾尊尚醫療保及保誠「摯為您」優悅醫療保險。

香港都未有質子治療,自願醫保越出越好,過兩年review時可能轉會。
再望多一眼,口同鼻拗

「所有自願醫保計劃認可產品的保障範圍必須包括『訂明非手術癌症治療』,當中涵蓋治療癌症的放射性治療、化療、標靶治療、免疫治療及荷爾蒙治療。有關治療只要是由註冊醫生按醫療需要處方,便可以獲得保障。」

- 質子治療,俗稱「質子刀」是近年討論度最高的放射線治療選項
- 伽瑪刀是一類毫無創傷性的放射治療
因為我見有d公司已經寫明包質子治療 如果而家買有得揀當然想揀個保障多d 唔使再等幾年後再review轉會
用唔著3年就慳左份墊底係咩意思
想用Bowtie靈活Plan做底再加FWD尊衛您(+50000)做Top up?見上面有人用確衛您做底,但我見Bowtie有SMM。請各位大大俾D意見。謝謝。
買bowtie應該平D,我就純粹想兩份保同一間公司,claim個時方便好多,同埋FWD個靈活plan好鬼貴
1般人黎講我暫時覺得bowtie靈活+ 50000 尊衛你係最佳買法

其實50000 標準計劃應該都夠做
因為幫小朋友買,尊衛您係可以住半私家。但Bowtie住半私家要SMM x50%,驚claim唔足。
一係住返大房,一係墊底費揀返低啲$25000
買純危疾有咩渠道?google都好似冇乜介紹咁 搵agent又係咁話儲蓄型好d
同agent講我要冇儲蓄 叫佢搵畀你

FWD有個叫生活保障不過勁撚貴
AIA有個叫簡護乜乜乜 中規中矩
bowtie最平睇你信唔信得過
碌上d comment應該都有講有邊間有做
Bowtie上個月尾出咗危疾plan,三大危疾都包,就咁睇唔差。但冇包通波仔同原位癌呢類早期病,自己恒量。

Blue果個危疾冇Bowtie包咁多野。ZA有個保癌症有個保心臟病,冇全保。
呢個唔賠其實算有穩妥原因既
講得啱 就咁google好難有人介紹 term CI
網上可以投保嘅有:
ZA癌保, BLUE三大危疾, BOWTIE(50種?)
恆生癌保,大貓匯家保(三大),中銀人壽三大危疾

其他“大”保險公司嘅,就上網睇左先
再搵agent,or CS 留電話
堅定啲“我要買依份,幾歲,保額幾多”
依啲錢銀野 自己都唔著緊 拖到過期 好無謂

有啲人諗住 出左院 等身體好返 先慢慢搞 。。。
high end醫保黎講其實係咪尊衛您同bupa hero之爭?
尊衛你 好似都係半私家房咋喎?

high end 定義應該係=私家房?
AIA CEO, FWD THE ONE, ....不能盡錄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞