邊間保險公司 危疾+醫療保 係好?

1001 回覆
22 Like 33 Dislike
我覺得FWD,Bupa,Cigna都夠。
我覺得可以嘅
不過你要留意吓你嘅保額夠唔夠
危疾大概預二三年嘅年收入
醫療我覺得差唔多
如果都驚唔夠就可以再加top-up
意外就無乜特別
如果有永久傷殘保障同意外醫療費用cover就無乜大問題
自願醫保用公司保險頂都得
有個字眼
你可以搵下
“任何合資格醫生建議的績極治療”

大約咁嘅新思
心臟病
癌症
中風
依個睇你自己筆值
緊係啦
其實買兩份單係會 overlap左 => 浪費錢

btw...
其實醫保如果分兩間買, claim 錢係會有麻煩
因為claim 錢時, 保險公司 只接受"正本單據"

假設你A公司Basic Plan, 要等A公司cliam完, 再要求佢退返晒啲單據比你
你要再拎住A公司嘅賠賞通知& 比A公司吸過印嘅正本收據, 再去B公司claim錢
點解? 因為保險原則, 唔會claim 多過你嘅醫療費
佢地驚你double claim
頭盔: (大約流程係咁)
如果買TERM 危疾呢
個儲蓄人壽冇乜意義, 額頗細, 除非有其他原因, 否則真實為咗 "人壽" 兩個字就真冇用.
"saving cover60-80歲既醫療保 "
SAVING 就係 SAVING, 唔係用嚟COVER任何嘢. 60-80既醫療錢冇人知幾多, 可能政府全包, 可能貴到飛天, 但無論幾多, 都係用 你個銀包入面既錢而唔係由任何人任何公司任何PLAN 保證給付.
將SAVING 包裝成用嚟PAY 醫療保. 除非間公司保證全包啦
敢包我即刻買, 買兩份
這個想法有點偏移
明白 多謝你意見
再睇都係想分開兩份買
我唔係無啦啦身痕想照鏡,始終比人篤一野都唔係話好好玩,我係想大細病都cover到,又唔想0墊底咁太高loading,
啱啱睇咗分兩份買其實每個月都係多少少,係去到80先差得好遠,到時唔覺有咩病痛就棄咗細個份就算
請教一下
點解有公司醫療,就應該揀 有墊底費的plan?
咁公司俾醫療福利有得用就用
同埋公司醫療福利都係俾自己出小事嘅時候用 做大手術咁就要用返醫保
咁點解要揀墊底費 因為你係公司醫療claim嘅錢都可以抵消到個墊底費 所以保費平左 claim錢又可以照賠 無論大小事
我覺得危疾唔係用黎cover收入
係cover開支比較貼切
可能你3-5年嘅收入係150萬咁
但支出可能只係得70萬
我覺得買危疾只需要cover到70萬個位都夠
所以先要保終身
到60歲冇能力搵錢唔代表唔需要開支
始終病左又會令你開支增加
唔通洗哂d錢提早死咩 但冇得咁揀嘛
咁如果趁後生有能力個陣供斷一份係唔差
雖然會貴過term好多
但係term每年加價 又可以隨時唔受你玩

但人壽我都覺得term已經足夠
買儲蓄成份都係為左拎返筆錢 但就唔多抵
其實逐唔逐項拆差別不大
可以放心
佢哋當中都唔係好多人識計
60歲後/退休後 你病唔病都會有開支
60歲後/退休後有危疾 嘅開支增加 係醫療洗費
=>退休後嘅洗費點都唔應該靠份保險
如果退休後要拎份有儲蓄成份嘅保終身危疾去 作為生活費
咁如果到70歲真係有危疾, 咁又點去cover你講嘅「始終病左又會令你開支增加
唔通洗哂d錢提早死咩 但冇得咁揀嘛」

誇啲咁講, 已經達成財自由嘅人/ 有錢佬
係唔需要危疾保險
因為嚴重疾病 都唔會影佢地嘅收入

講左n咁多次, 退休要靠你後生時嘅儲錢 & 投資
保險係你成個人嘅財務策劃其中一部份, 絕對唔係全部

買啱保險, 都要同時做好退休嘅投資
我見普遍agent都係話普通標準自願醫保係唔夠保大墊底(嗰d保單每年上限有4x萬)
所以應該有分別?
乜原來咁樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞