邊間保險公司 危疾+醫療保 係好?

1001 回覆
22 Like 33 Dislike
自己做 Bank risk
有心得主要係因為 父母年紀大
agent 走嘅走,移民嘅移民,未死嘅都已經60歲 點跟單

所以父母嘅單自己去研究,有錢嘅拎錢,無value嘅一係cut 一係轉
自己出身都要買,自己做 research
broker agent 都有好嘅,身邊唔少
但始終身份有別,畢竟一份保險跟你幾十年
無理由就咁聽人講幾句就買
伏咩先? 供得長?
保險 喺我角度點都係需要嫁啦
所以我唔建議隨便cut
(如果你原意係想聽我叫cut)

供左嘅錢已經拎唔返,唔應該係落決定嘅思考範圍
依層無研究

主要係驚中資唔穩?(泰禾保險)
我上幾頁都講過,香港嘅保險公司唔易執
多數都係收購合拼

遠啲咁講,依今日今日香港嘅環境去推理
第日仲有無純外資喺香港

今日買外資嘅單,十年後可能都under中資
其實佢個概念都幾唔"保險"
非保證本身係複息, 佢要諗到用非保證舊錢黎供仔女讀大學唔通估到自己幾時死咩
當然呢份個plan吹到咁大呃人落疊又幾仆街下
啱啱睇份保單保額得30萬
係個啲儲蓄型危疾 保費每年都6600$
儲蓄個舊錢供成24年再計埋啲唔保證嘅錢先回到本
而家先供左4年 即將要比下期保費
對比其他危疾好似百零蚊都有成球野保額
就算第時真係有咩大病得30萬都幫唔到好多
其他純危疾供5,6年先等同我供一年 保額仲大好多
所以你見我嘅comment 都係咁買
純危疾 + 差額去月供 index ETF
危疾去到60歲就唔需要
到時index ETF 就夠你退休
移民依樣講起有野要留意
包外地住院 唔代表 份保單喺你移民之後繼續生效

唔少保單生效有個前設,就係受保人係“常住香港”

依啲要睇條款
想問下依家d 虛擬保險全部都係開無耐,時間未長到好多人開始claim錢(危疾/人壽果d),或者未有機會有好多負面新聞,大家又點知間野穩唔穩陣?
會唔會到時多人claim佢就走佬?
咁我呢份係咪cut左佢好啲
保額低又供得貴
供左4年
呢個組合係咪性價比最高又可以claim 到cancer 治療費用?定其實直接買一個高端醫療plan 好 hero or Cigna?
請問如果份保單係包晒所有藥物費用,但同時要俾25000墊底費,如果一個月係要俾50000藥費既,究竟係唔洗俾藥費定每個月都要俾25000墊底費?
我個人建議照供...除非你依家供唔起...

危疾額睇返唔同年紀同經濟能力再加啦
你份單係 一個額lump sum 咁claim 嗰啲?

通常個lump sum 係每年計 or 每病計
而個墊底費 你要望返每年計. 定每病計

一般嚟講唔會每個月墊底25000咁計
你錢多可以買0墊底高端,最緊要唔好覺得貴
真,當買黎化財擋災
30萬港紙定美金呀,30萬港紙你計下醫療通脹到你中嗰陣可以做乜仲要講緊你早期危疾,原位癌賠得嗰25%

儲蓄危疾真係傻仔先買,窮嘅買唔起大額,有錢嘅根本唔缺錢
點解咁多agent同你講危疾最重要,但又唔會同你講其實有純危疾,因為分最多呀柒頭
就係港紙 而家睇到先覺得有問題
之前老母搵做保險嘅親戚搞
個時老母幫我睇 我冇乜理份保單內容
諗住老母都算睇保險啲野多過我
佢應該睇儲蓄個邊就諗住當幫我儲埋錢
保證個啲錢少到仆街
純危疾儲蓄危疾幾個分別
保費 / 每年調整 / leverage ratio
保幾多次
保到幾時
現金價值(退保果陣)

考慮自己身體狀況,經濟收入同壓力,屋企病史再決定。有啲人會買曬兩邊,例如2:1 or 1:1咁買。
其實最煩係因為食緊藥要加保費...想加大個危疾保障都好困難

曾經想搵aia買term life 加左幾倍保費...其實係咪無計?
大貓出左隻不分細項既自願醫保銅級
點睇
呢個回覆有料到
加幾倍
aia 嘅term life 我自己真係無留意,唔評論

我買大貓term life,
無論您的健康狀況有何轉變,您的「滙家保」每月總保費﹝包括基本計劃及附加保障項目﹞首10年不變,之後保費會每10年調整一次直至保單完結或您年齡滿80歲。

另外都望過恆生, 都係十年再十年
印像中 Blue / Zurich/ 中人壽 都有網上投保嘅 定額保費Term Life
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞