邊間保險公司 危疾+醫療保 係好?

1001 回覆
22 Like 33 Dislike
仆街,典型agent語氣
連登答案:一定係top up 打底plan
有靚女床單,就算比人呃都抵
睇網絡醫生唔洗自己再嘔錢出黎 份單醫生會同保險公司計 又唔洗訓一晚醫院 如果可以係日間中心搞掂就早啲番屋企休息下好過
另外
醫療 住得半日院 少事嗰啲又走去 claim

識買就買 有自付費嘅

我自己買800保額 私家房,自付8萬
保費同 35萬額 普通房 差唔多
pm左
大致上同意
本身有醫療
諗緊加多份人壽定危疾好
因為岩岩開始供樓
危疾好似好撚難claim到
而且中得危疾都9成9 bye bye得
咁睇人壽好似簡單d?
其實人壽 危疾 保嘅野係唔同
同埋中得危疾 唔係9成9 bye bye, 如果真係可以bye bye 就最簡單
但世事往往就係預唔到, 所以先要出現“保險”
保險嘅原意係, 機率細而財務影響大嘅事項,透過保費轉移出去

人壽:死後嘅責任/ 想留層樓比屋企人/ 照顧屋企人往後生活費
危疾:任行嚴重疾病, 唔係即時死亡, 影響你5年工作能力, 層樓邊個供? 日常生活費呢?
醫療: 住私家醫院嘅費用, 想住政府唔阻你
意外: 任行(疾病以外的)意外影響你工作能力,層樓邊個供? 日常生活費呢?

一般人 唔想/抗拒 保險/買唔足保險, 主因係覺得「好貴」
其實唔洗保終身的話(實際上都無需要保終身)

定期壽險/定期危疾 都好化算
以痕生為例
30歲 100萬保額, 三大重症危疾 每月$130, 十年唔加價
100萬額應該都夠3-5年生活費

30歲 200萬保額, 人壽, 亦都只係每月$130, 十年唔加價
都勉強夠兩老過生活, 比夠$260, 就有400萬

其實買晒兩款, 都$500一個月有找, 好貴咩? 唔係
但一定無agent 會sell囉
同埋
買保險,唔好諗claim, 唔係for 你賺錢
應該理解為, 每月一筆定期嘅洗費, 係洗嘅, dump錢落海/ 入拜神嘅香油錢
供養一個secret angel
我買左 Cigna 尊尚醫療保 不過好似只係保入院 ,如果想再cover多d,唔知應該買乜。
呢D唔知10年後都唔知仲係唔係度
香港有咩保險公司係執咗
樓上唔quote 太長
你想cover 啲乜先

四份保險 人壽/危疾/醫療/意外
我認為係缺一不可
「保險嘅原意係, 機率細而財務影響大嘅事項,透過保費轉移出去」

可以留意下網上保險
定期, 唔貴
危疾 富通
醫療 fwd
1. 香港保險公司無執過 (印像中)
2. 保險公司有嚴格資本要求, 要執都唔係咁易
3. 過去香港嘅保險行業都係不停收購合拼, 無"執"
你又岩
當年咩AIG果D
俾人食埋
D單都飛來飛去
而家我有醫療 只係想有病既時候唔使排公院 大病小病都好

想知意外保係保乜 如果我意外都係入院,應該醫療保cover左架?

另外危疾唔係都你係同醫療overlap左?

人壽我就明。
意外發生, 唔係損手損腳咁簡單嘅意外
而你手殘腳殘,腦殘嘅意外, 會影響你返工嘅意外
意外保險主要係去cover 你嘅工作收入
(記唔記得n年前, 有個空少潛水, 植物人, 如果最後佢無死到, 但又醒唔返, 屋企人嘅生活費點算?)

危疾主要係cover 你因嚴重疾病而無得工作嘅收入
一般嚟講保額應該= 3-5年嘅收入/洗費

你有"意外" 可以唔醫, 但一定會影響你工作
你有cancer, 可以入公立醫院/唔醫, 但一定至少一兩年返唔到工

當意外/ cancer發生, 你無得工作, 而收入減少 (意外/危疾保險)
另外有私家醫院開支 (醫療保險)
邊間
有無人可以砌到個例子出嚟。
啲條款話唔可以double claim, 而又各間保險各個醫保plan 又分別好多乜乜柒柒唔包咁
唔洗留tg, 係度傾就得
大貓 痕生 BOC Blue ZA ...網上投保
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞