邊間保險公司 危疾+醫療保 係好?

1001 回覆
22 Like 33 Dislike
分開
儲蓄如果用保障角度係唔抵買(或者話唔合理)
儲蓄應該同bond 基金 定期存款比較
或者買儲蓄人壽 計落條數無咁亂
續保問題要睇返年紀 生活習慣呢啲
總恬嚟講唔續保都無所謂
反正市場咁多款產品 幾年後又會有樣啱你

https://t.me/whilehesleeps
都係嗰句 有咩問題可以搵我再傾
唔係買都可以問 杜絕不良保險狗
其實比較plan好撚on9
間間都抄黎抄去
人出去轉頭又抄人啲feature
你要買保險就搵相熟信得過
你買保險其實係買agent 個service
個agent 醒唔醒已經好唔同
有時候claim唔到都會幫你拗得返
你上連登問不如睇下有無信得過嘅人做啦
危疾需要保終身?
保費爭十倍喎
花多9份嘅錢買啲唔需要嘅野返嚟
高端自願醫保?
講緊自願醫保嘅靈活計劃?
係 睇完覺得axa / fwd幾好
FWD 出左隻高端自願醫保"尊衛您"
每年800萬保額, 終身4500保額, 可以講係全包醫療費
住半私家房(2人房), 可以扣稅, 有保揀自付墊底費
係幾抵屌
永明好唔好?
好少見人買永明
掃咗咁多版冇人講到重點…成班agent sell單…
公司有醫療買張high end 30000-50000墊底搞掂啦…仲有唔好買大公司,兩間A記、P記、M記、BUPA多客買,個個claim,年年話醫療通脹要加價…到20年後都唔知係而家幾多倍…
要買就買中型保險公司,FWD, FT, YF都得…反正都可以免找數就ok…
Bowtie係平,但run左幾年都未賺錢…冇乜信心…
自願醫保有得扣稅,扣埋的話有墊底費的一年3、4000…
仲有一點,如果唔移民的話買亞洲版就可以,澳洲、紐西蘭都包,全球除美貴好多。

儲蓄危疾我自己有買,因爲唔係for醫病,係你冇收入供樓日常支出嘅錢,另外老咗仲有保障,唔駛到退休仲攞一舊錢每年供。

利申:份工係砌保險product
https://t.me/DIAKTY
歡迎查詢 問完再睇下點
利申axa agent
有現金價值嘅 唔理保證定非保證
啫係有呢類野都係有儲蓄性
無儲蓄定期危疾保 係咪恒生都ok?
無現金價值
保費每年比左就完
大貓 恆生 BOC Blue 都有
網上投保, 主要只保三大重病(中風/癌症/心臟)

若果覺得保得唔夠
據我所知 Zurich / 中人壽 都有啲範圍更闊嘅定期危疾保, 而又可以上網投保

而其他保險公司都有"定期危疾", 但有無agent 願意sell 你又另一回事
買保險都唔買最大間
信連登仔 無得輸
儲蓄危疾年期係咪應該越短 越早供斷越好
咁我想請教下,乜嘢叫最大?
Agent最多?AUM最多?市値最大?
AIA agent人數最多,但業務只係亞洲區,全世界is nothing,今年生意跌65%
AXA全球AUM無記錯係最多,但claim成pat屎咁…
Generali fortune 500 top 50, 但香港區只做咗億零生意。

一句最大蓋過所有嘢,勁!
買保險最重要係唔好影響而家生活,假設30歲,100,000美金保額,而家市面有癌症、心臟病、中風的多重保,總保費大約50,000美金,照除10年paid-up,一年4,5000美金,唔值,反而攤長20年俾,一年2500美金,仲有錢剩可以做其他投資,2500美金係好少,但點駛選擇權响你手上。

而且危疾中一次就唔駛俾以後保費,所以我自己選擇攤長俾。

況且危疾d cash value 10年以上有80% fullfillment ratio已經好好,唔可以當佢係一種投資
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞