邊間保險公司 危疾+醫療保 係好?

1001 回覆
22 Like 33 Dislike
佢嘅保費去到60 -75歲可能要成幾皮野一年
但係呢
到你75歲嗰時定期危疾個保額係你而家個儲蓄危疾40倍,我話既,賭唔賭吖?
供儲蓄危疾就係為左做成世嘅醫療儲備
我話你知,到你老咗30年後,而家份儲蓄危疾個幾十萬連殮葬費都唔夠俾,我話既。醫條毛
名家之言
一早就知啦
點解你唔買TERM危疾
有剩拎去做定期分散風險
你啲樓唔要啦? 
一個留學生年齡既人一年一萬醫療絕對唔係平
不過留學生亦冇得揀
所以冇問題
不過,客觀而言,對於一個留學生年齡既人,
一年一萬醫療平唔平?
唔平。
咁點解要買你間公司唔買隔離大紅A,哦如果你係紅A呢句改藍A
人哋一年賣咁多一定有優勢,點解要買你,點解
各位應該多謝呢位公主CHING
見到講呢幾間
就知已經格到盡
BLUE不建議。
睇落zurich個個唔差,但最多得500k會唔會太少
唔夠可以買多d
唔通個個月儲1000入銀行退到休咩
我想討論終身性個樣問題多d

呢個每間公司每樣product都實有好佢好d嘅位

睇個客覺得邊樣好d架姐
危疾買個chance (中咗先有得賠)
醫保病咗都claim 到- AIA CEO
我有買term 不過唔係危疾 係人壽
個額唔算多 800萬左右

同埋定期定你你老母咩 你唔出去睇下有幾多厘?
講多少少 我有供樓 有高息戶口 我諗你聽都味聽過
活期利息多撚過定期
請問smm係咩
其實供斷危疾由你供斷之後個槓桿已經不停跌。你話70-80易中危疾,無錯,70-80的確係好易中危疾or死,你估保險d精算師真係畀你必贏咩,個時份保其實已經變左一份渣d既儲蓄人壽,你個筆錢係個時計埋通脹係分分鐘0槓桿甚至係負槓桿。

所以我上面都有講儲蓄危疾既唯一有好處既年紀就係term危疾總繳保費=供斷危疾既總繳保費既歲數至到退休前
咁富通168係咪算係有儲蓄成分?agent同我講話n年後冇claim過可以cut單拎錢
smm, 附加醫療保障,即係有個額外額度,爆細項claim 唔晒只需自費超出嘅20%,如有top up plan 一般唔需要有都得。

如果只有1個basic plan, smm係一定一定要有
SMM supplementary major medical
晒氣啦你,20年後你加價就用20年後嘅錢計,到時菠蘿包都20蚊1個啦,20年後1萬唔等於今日1萬
危疾係一筆過賠,定係好似意外保 逐個月賠少少咁俾你?呢D細節位從來無人講
供得term就唔會供到退休後啦
其實你講到退休後有紅利,其實只不過係年利率唔夠3%,分分鐘輸埋通脹。
所以其實term供到50歲,慳返d錢一直供美帝etf。係退休後個數大過你供斷個份危疾既保額。即係係退休後先中危疾,其實已經係等於拎返你畀左既錢用通脹率去滾大,實際上係冇槓桿,所以退休後既保額已經唔係「保險」,只不過係你畀出黎既錢,計返通脹畀返你
而你講既多重保,其實如果你保到50歲前,加多一倍term既保額都係曬度。但係個總繳畀起供斷既都係少好多。而且第二次保障已經冇紅利,個筆錢計埋通脹其實少左好多。更何況有幾多人真係中到第二次

總括而言,我覺得供斷危疾只有50-65歲中先係平過term。否則一定係50歲前term危疾+ETF抵玩,無論係50歲前中危疾定65後中。不過我就覺得就黎退休個時係咪真係需要個份危疾保障黎cover income loss,代價係畀保險公司鎖死筆錢咁多年,而且就算50-65中,槓桿都唔算好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞