邊間保險公司 危疾+醫療保 係好?

1001 回覆
22 Like 33 Dislike
想請教下大房同半私家房嘅Medical邊個抵?

而家考慮緊呢啲:
FT Life 御醫保 (68000 墊底費)
Bupa Hero (40000 墊底費)
FWD 尊尚Choice大房 (50000 / 80000 墊底費
Bupa together + cigna plus
Bowtie

想幫屋企人買,可以承擔高啲嘅墊底費

已經google 咗做咗啲功課

就咁睇御醫保好抵, 不過唔知有冇伏
雖然Bupa hero有得免稅, 不過我驚扣咗嘅税唔夠保費貴

btw 200萬保額其實夠唔夠做?
主要係擔心cancer 標靶治療太貴
如果夠嘅我可能買FWD尊尚或者Bupa + Cigna top up算
搵食行撚開
我就唔答 各自公司嘅比較,亦都費事答
一來無用過晒咁多間,二來好易比人話打手

但有啲大路野可以講下

1. 見你擔心cancer
以上嘅印像中都係自願醫保?如果係,建議上各官網睇一次 cancer 治療嘅條款

特別係“非手術癌症治療”
“出院後治療” 依啲嘅字眼
仲有就係會唔會寫得好死只包邊幾款治療方法
定係好大路咁 醫生建議得出嘅就包

2. 保額200萬嘅問題
話多唔多,話少唔少
let say 標靶一濟都可能10萬
如果一個月要打兩枝,打足一年的話,咁就。。。
價錢就咁google都搵到,我見每月都要2萬至40萬

藥費/醫療費用 嘅加幅一定快過大過 保額嘅調整
睇住自己荷包 做決定啦
只能夠講
虛假聲明去投保係刑事罪行
知情而不報病歷 亦會有機會影響索償
你去馬拉醫院定診所先
醫院我估有機會check但機會應該唔大?
診所應該直程冇可能會查到掛

留名睇其他巴絲答學嘢

屌你響度搵生意
無咁嘅必要

月供index ETF 回報更佳,彈性更好
(SPY VOO DIA QQQ) etc...
lm
一年廿萬咪算少

正常一個月廿萬
我 公務員普通醫療 + 信諾尊尚醫療保

公司醫療諗住再搭個20k-30k top up ,
想問下高端自願醫保同傳統高端有咩分別
有得扣稅
同埋好似自願醫保個d會新d平d
(FWD既話)
你信諾公務員仲有discount...邊有得輸
bowtie原來唔包普通科門診
本身想買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞