邊間保險公司 危疾+醫療保 係好?

1001 回覆
22 Like 33 Dislike
百老滙=broker
Apple store=Agent
而保險產品同iphone 伸利 半個果粉

所以唔會有一間公司完全贏哂
每間公司都有自己皇牌產品
16000墊底 一般窮L都比得起 利伸窮L
有能力咪墊高啲
易衛你 如果第時中cancer 想用最先進既治療
一定唔夠cover 淨係講緊一次質子治療 都唔夠做
好多人成日假設自己唔會咁好彩 咁咪易衛你夠駛既
尊衛你 係高端入面算窮L恩物 性價比較高
老左都負擔到
唔係好知cancer藥費幾錢,不過易衛您一年850k都唔夠做?
另外我見尊衛您包既cancer治療都係「治療只包括放射性治療、化療、標靶治療、免疫治療及荷爾蒙治療。」好似都唔係包最先進個d。好似得cigna先包最先進個d?
要睇咩Cancer 第幾期 你自身身體健康狀況
藥有平有貴 有得比你揀
都係睇份醫療保到幾多去揀
佢寫就係寫幾隻治療 你可以email問Cs confirm
利伸 本身買揀易保 只有寫化療 標靶
Send email 叫佢問理賠部 回覆話其他都包
除左你講個d之外 質子呀 數碼導航刀 都包
應該係隱藏技🤣
Broker 都係會有個類似ag 既人去sell
亦會有以上既service
broker最大優勢係可以比較唔同產品
揀樣最岩自己既 不過香港broker 都幾低調
我都係做左呢份工先知咩黎
都真係好難揀
唔想係HA慢慢排隊醫病,易衛您又全包。
尊衛你有萬六自付費,我岩岩出黎做野冇幾耐要嘔呢份錢又幾肉赤。
但係又驚真係奶大鑊野850k一年都唔夠包。
易衛你 需然無墊底 但保費都貴
尊衛你 平平安安渡過4年 就慳到個墊底
墊底係一年計 即係你一年hi左兩次野 唔係比兩次16000 而係總共16000 下年有野要follow up 都唔駛再比 但係下年hi左新症 就要比墊底
點都好啦 香港地有能力既就買啦 無就排HA啦

利伸 未做之前 都係 保險狗勿近
你講既「平平安安渡過4年 就慳到個墊底」意思係?
Sor 講到1999
用我年齡計 易衛你既保費 貴過 尊衛你 4000
咁我求神拜佛 慳到個墊底先好乃野
好 唔該巴打
睇你份單係主要人壽+儲蓄
就唔使諗可以排得足
正常都係派咗比儲蓄保險先
冇得又有 人壽派息又唔派得多
根本唔同計劃
你呢個保障係為咗有人壽保障
你買係買保障額
唔係佢嘅回報
回報只係配菜
真係想收息收得穩定
就點都係做儲蓄計劃

利申:保險狗 非保誠
巴打今年幾大~
我諗無論經咩公司買/ 有無agent 跟 都應該要自己睇清楚條款
咁低過萬6例如好似腸鏡嗰d係咪要自己比?
如果我買個易衛你 +個 最貴墊底(例如8萬)既fwd top up 智采醫療(大房)plan會唔會好d? 個top up都係兩百蚊一個月,但係有一千萬保上限,如果大單野就claim top up, 細單野就claim 易衛你
可唔可以幫手比d意見?
點解要兩份醫保
智采揀個低啲墊底費唔得咩?
咁如果冇公司保險 要點買好
以30歲計
智采 無墊底 $5723

易衛你 加 智采8萬墊底
4515 + 1919= 6434

點解唔直接揀智采?
再唔係"尊衛你" 萬六墊底 $5087
但就咁買智采好似唔包日間腸鏡胃鏡,同埋門診診斷檢測(ct, mri) 嗰d都要自己比?依d好似點都要加個自願醫保先保足?

其實我係諗住老咗留個有墊底既plan 保大獲野(反正有d豁免), 後生至中年就保腸鏡胃鏡打吓腎石嗰d小手術,如果尊衛你要搭多個唔洗墊底既plan for 小手術, 會唔會好overkill?
揀自願醫保最平嘅標準計劃,都包日間腸鏡胃鏡,同埋門診診斷檢測(ct, mri)

fwd確衛你 + 智采8萬墊底
2170 + 1919 = 4089

如果揀bowtie自願醫保標準計劃仲平啲

咁嘅配搭得唔得?
唔少人保險概念都仲係一般

保險原意= 機率細 而又財務影響大嘅

醫保為例
你可以揀一啲包埋:門診,牙醫,換眼鐘,日間治療,甚至包(非意外)入產房生仔

但以上嘅真係 機率細?而同時又金額大?

保險都係羊毛出自羊身上

死攬住要包埋身痕想去日間腸鏡胃鏡 又係咪真係需要?
包埋保埋緊係okay, 咁唔該比高啲保費

thats why
我依舊維持個建議
本身有公司醫保 ,就買份high end 高墊底費

無公司醫保,都揀份低少少墊底費
其實如果公司有醫保係唔係直接買尊衛你5萬 墊底費就可以?
我建議係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞