邊間保險公司 危疾+醫療保 係好?

1001 回覆
22 Like 33 Dislike
有冇見過人買純既買到窮, 窮撚死咗喺條街度?
我冇
係咩?
咁我前段慳咗嗰啲錢去咗邊
我想問d保險問你過去5年有冇乜病嗰啲
如果我有
係咪可以隔五年就買得,中間唔好睇醫生
還有, 純危疾年年可以唔同保額
今日保50萬, 20年後可以要求保500萬
水平呢, 今日買50
30年後都係賠50
"有時候claim唔到都會幫你拗得返"

你親眼見過?
我隔離屋個師奶太極班導師隻狗個前狗主樓下看更個朋友既一個唔識既人話:
冇咁既可能。
未必少了 但要落力搵
終於有人正確咁講出點解要買儲蓄危疾-----因為保到99
而, TERM係有保到70以上的。
然而, 70-100呢一段, 我保證唔到到時周遭會係點, 而有個可能係需要等值於今日二三十萬既一筆錢,唔醫都要拎去買嗎啡食
所以我都有買
你搵得唔夠多間
再搵
你啲外國嘢就另外
想講既係, 一年萬幾一啲都唔平
自己俾錢送自己入老人院
痛到極時買嗎啡
危疾同住院分別喺邊 危疾就賠一筆生活費 住院就claim住院手術包唔包藥費?
癌症治癒當中嘅標巴藥 會包
(睇plan)

至於其他藥
大部份金額唔大,未必會包
or 會計落 出院後覆診/ 出院後治癒 入面

(都係睇plan)
只有一點錯
到上咗年紀,你今日份危疾既錢,都一樣唔會夠醫。
咁睇你買幾多保額啫
咁危疾係咪想病咗多舊錢洗 如果淨醫病住院就夠
原意係
舊錢比你cover 因嚴重疾病導致不能工作5年嘅工作收入

如果你100% 肯定病左公司唔會炒你
Or 平時有被動收入
咁真係可以唔洗買

都係係嗰句,term嘅危疾都係百幾蚊個月
無謂嫌貴啦
我通常留梁振英個NO.
一啲都唔人話
係有分別既
不過唔會有絕對最好, 只有最適合自己
轉公司點算
再買過?
FD跟一世
但個FD唔跟間公司一世
今日彈對家彈到草
第日去對家做
唔駛十年
下年就加
第1,你70歲都退左休等死,你屋企唔會因為你有病冇晒生活費

第2,當你30歲買左50萬hkd, 50萬到你70歲仲有幾多溝買力

第3,你唔買儲蓄,啲錢唔會冇左,你多左1舊錢買靚車買大樓買投資,對比你30年先breakeven

第4,保險產品日新月異,越新產品一定越好

除左做水魚,睇唔到任何理由要買儲蓄危疾
仲有冇當年最老既儲蓄保既STATEMENT?
唔係慘況
係個人受過教育但冇辦法自己睇字既柒況

唔識唔好9up

大貓 恆生 blue
都係10年fixed
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞