邊間保險公司 危疾+醫療保 係好?

1001 回覆
22 Like 33 Dislike
其實可以down 10Life 去比較下唔同公司嘅產品
資料好齊全又有市場分析
通常醫療保險揀冇自付額嘅,就係入完醫院自己俾晒錢先,之後攞張單去保險公司claim ,睇吓有冇得claim足

但係自付額係你自己入院一定要自己比嘅錢,例如自付額兩萬蚊,即係代表頭兩萬蚊保險公司唔會包,過兩萬蚊之後嘅任何一蚊先可以睇有冇得claim

簡單啲來講就係如果入醫院做個手術要15萬,頭2萬蚊自付一定要自己硬食,保險公司唔會claim俾你。
而保險公司只會為自付額以外嘅數目即係(減咗自付額剩低嗰13萬)睇吓有冇得claim

有得咁樣做係因為啲人覺得直接買份高端醫療如果佢用唔着唔到就會曬咗同埋保費貴

自付額講明有事有一部份錢要自己比可以減輕個保費,吸引人買
上網好似冇保費單
就打仗
買嚟都無用
如果你明白保險公司係點樣運作, 危疾同醫療, 我個人覺得其實間間都差唔多, 差唔多嘅意思係 你以為其中一間多啲野着數啲, 其實少咗其他嘢你睇唔到. 最緊要係你比嗰舊錢有幾大舊. 越大越小問題 ( 限制 ).

基本上避過 有 人壽, 儲蓄, 投資, 高回報 Plan 就OK..... ( 但係偏偏佢哋係最高 Commision, 所以正常 Agent 都唔會 Sell 冇呢啲嘢嘅 Plan )

當然如果你有興趣可以更加仔細研究.
講左好多次~~~~
CI 不論 term or 終身
原意都唔係for 醫療洗費

想包 原位癌“開刀”,應該睇醫療保險嘅條款
(印像中係包)

P.S.
dark money 都係一個 broker
可以參考,但最終都要自己去study
有冇巴絲打試過經dark money買醫保?
現在cut唔到了,當係另一個儲錢啦唯有
我已有高端醫療喇,搵繄份高值博term ci賭大細之嘛。

兩條血管塞75%
可謂心痕手辣
打個電話勿懶
請問下fwd果個普通房plan點
易衛你果個
窮撚係咪唔錯
btw agent死開啦
第一,睇你買咩plan
第二,你有選擇權揀一筆過定係逐月收錢,睇你覺得邊個方便你自己多啲/你感覺收多啲咁嘅姐
唔可以係中d大病,例如癌症嗰d,質子治療講緊去到一二百萬,實唔夠
但係平plan黎講佢真係陪得足

利申:不是agent, 有比佢更好歡迎話我聽
癌症唔係用最貴個d養和酒店既機都ok既

利申:睇完巴打上面d回覆之後我係買左易衛您既冷靜期入面轉左做尊衛您25000+確衛您
bowtie就咁睇好似唔錯,最多買4百萬,係衰在冇通波仔同埋得港紙,蘇黎世又唔夠大保額,有冇d可以買到美金50萬以上,又包到d常見大獲野?
50萬USD?

有嘅咪 匯家保 ,保: 心 中風 cancer
BOC 都有
恆生 好似只保cancer
仲有其他公司,不能盡錄

中人壽:保176種,固定保費
bowtie 都有保42種term CI
sor
原來你已經睇過 bowtie
bowtie得港紙,真係冇其他啱使先揀佢銀行果d包好少,簡單d講,我想揾個美金版bowtie嘅純危疾
咁可能要搵agent先得
印像中睇過唔少可以網上投保嘅都係HKD
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞