邊間保險公司 危疾+醫療保 係好?

1001 回覆
22 Like 33 Dislike
我個人睇法係冇需要,槓桿細,流動性低,錢好鬆動嗰啲人可以買
好驚自己中危疾又有錢剩但唔想投資不如買定期危疾+儲蓄人壽,除非你家族好多50歲未到就中危疾,完全唔建議普通人買
間間內容都差唔多,有平買平。
其實會唔會直接買份0自付最好,兩份加埋都同0自付差唔多價平少少。smm中間有啲位睇清楚保險公司最多俾到幾多,唔係用到係最高留下個位,claim唔到都要自己俾返啲出黎
差好多下wor,而且年紀越大差越多
純for墊底用既自願醫保大約幾錢?
30歲咪300零蚊左右
我見有d 自願醫保plan 唔係full claim
不過都好似claim到墊底費
咁如果買易衛你 claim到墊底又full claim

咁唔可以full claim既自願醫保咪out撚哂? 我見幾間都仲有做 例如aia 就算fwd都有

結論 即係 買易衛你最抵屌?
好多時都話用公司醫療加份有墊底費high end,咁其實墊底費果part會係邊個item扣?因為公司醫療通常分住院膳宿、巡房同手術費,每個item最高既限額都唔同。

所以要知墊底費究竟扣邊個item先知道公司醫療夠唔夠cover
ching 我最近買左份危疾買左25年係加強(大吉利是仲左再仲都有得claims),月供1400,但我啲朋友成日話我比人呃份危疾太貴,咁候生洗買危疾。。。但我個人又覺得買份保障,25年後又有得拎返都係保障。我就岩岩買嘅,啲朋友話我份危疾退左佢。利申:個經紀係同學 Ching比啲意見黎
咁如果出院後 長期病患 每個月都要睇醫生 每個月都幾千蚊或者幾萬蚊 買邊份會好d?
你當危疾係生活費 供完之後保到你死
揀d有分紅計劃 舊錢會滾大
當然唔好諗住有賺 你買緊人地服務
唔好指意份保係所有既投資
當佢係你日後投資既一部份好d

追post睇d巴打講
推,我都想知,墊底費係點計,每年?每次入院?每個病?
thx
我cut人壽應該都拎得番d錢
最多蝕一兩千
男既死撚開啦屌你老母
我都研究緊買邊份醫保好,墊底費應該係每年計

早幾日有睇過Cignx 升級保PDF裡面有個例子Cathy 講墊底費計算, Ching 可以去睇睇
我見到佢逐項拆,咁其實一般人咪好難知道點樣買一個平平地既自願醫保去幫個hi end比墊底費?
我本身有公司醫療,見佢都係逐項拆,逐項有cap。我都計唔明, 所以唔敢揀高墊底費plan。
想做孝子 想幫2老買份醫療 有咩建議?
利申2老岩岩60,完全冇買過保險,老豆煙鏟
唔該先
咁即係一定要搵agent,
想自己黎
cignx 同 bupx 呢d網上保睇清楚細字先好買
想fwd 自願醫保標準計劃 + high end
但比較少人講fwd依家公司
有冇人知fwd掂唔掂?
0墊底係65歲前唔覺貴 過65歲就差唔多2萬起步 一般都係要8000or22800墊底
做緊Mxnulife 可以係度問
危疾就YFlife 既首選500+
醫療就FWD 既尊衛你VHIS 16000墊底

伸利 broker
點解係16000墊底而唔揀25k or 50k?
另外巴打點睇後生買易衛您,年紀大d有多d經濟能力先買尊衞您?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞