邊間保險公司 危疾+醫療保 係好?

1001 回覆
22 Like 33 Dislike
買保險係為保障
買個時一定要堅持報晒所有病史 就算agent話唔駛都要報

我自己係一定會堅持報晒 等保險公司無位走
言簡意精

所以保險真係可以買夠
亦都有得計
想問買一份自願 基本加墊底
係咪抵話買一份 自願靈活
價錢差唔多但保障大過自願靈活好多
why not basic plan既?

我個case好似,而家搵1萬5左右,但老豆(55)同老母(50)完全冇保險,想幫佢地買basic plan(計過最平月供700蚊),咁樣好唔好?
坦白講啦師兄我就做保險嘅,雖然你爹哋媽咪年紀大啲買醫療係會貴嘅,可能你幫佢哋買Basic plan會平啲,但係Basic plan保嘢根本唔夠,真係有事入院分分鐘保唔到一半,但係你買靈活計劃大部份公司都做到七八成claim

醫療保險呢加野都係一分錢一分貨,想保障好啲就真係要貴啲

買基本計劃基本上間間一樣,一定係唔夠保啲,因為佢本身個保障額就唔大
利申,唔撚係搵生意,喺度講OK
多謝巴打 咁如果我考慮靈活既 有冇邊間最平最好 (我搵得萬5)
其實間間都差唔多,同樣嘅基本產品保費都唔會差得遠,除非受保人本身身體有啲咩病痛要加保費。

如果你同經紀買,主要都係比較個經紀嘅服務,同埋佢識唔識得人,如果一個有晒醫療網絡嘅經紀。真係有事入院嗰陣佢可以幫手傾平啲,同埋有啲位可以走灰色地帶,幫到你手。

如果自己上網買,咁就真係要自己睇足每個項目點樣賠,自己落啲功夫。

好老實講其實間間醫療保險都差唔多,醫療又唔係好似嗰啲咩投資儲蓄有得講利率,可以直接比較回報,醫療呢啲其實真係比較個agent服務。

覺得信唔過人就最好信自己,但係就預咗有啲位一定要實報實銷,冇人幫到你行灰位
恕我直言,我覺得搵15000唔應該幫父母買
除非你人工跳得都算快,你咁樣盞自己辛苦
已有一份30萬儲蓄成份危疾,追完post 想買份term,touchwood 要claim嘅時候係點claim?
但係呢d冇得拎返wor
買儲蓄既話你用個筆錢既自由同埋蝕左既通脹都係冇得攞返。

你買term慳返既錢就係你"拎得返"既錢
有得拎番,啲錢又咪係你岀
條數一樣係到
啱啱上痕身睇咗唔錯
咩係term
定期危疾
你咪都係拎返你自己啲錢
自願靈活+top up 大家會唔會同一公司買?
諗緊cigna
危疾:富通
醫療:富衛自願醫保
cigna好似唔可以買2隻plan
係,岩岩睇到舊post有講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞