邊間保險公司 危疾+醫療保 係好?

1001 回覆
22 Like 33 Dislike
想問下醫療有無得claim兩份?
因為我本身有份個保額唔高,可以係第二間保險公司買過份?
可以

但請參考 #585 嘅回覆
絕對正確
納稅人俾錢政府開中小學教個社會識字係有原因架
咁危疾呢,會唔會無咁煩複
睇清楚
通常一份都會輸俾兩份
岩退休後嘅洗費唔應該靠哂份危疾黎解決我都認同

但點解你講嘅野60歲之後有危疾嘅洗費好似唔係支出咁

但我想同你討論係你講終身性個個問題
60歲之後增加左嘅醫療開支都係開支嘅一部分姐
當你冇埋收入能力 病左開支又多左 唔通提早死咩
保險公司就係用黎做幫你頂個個角色

我唔係想話儲份危疾退休拎出黎洗
買得危疾緊係講緊用黎cover出醫療嘅洗費
對症下藥架嘛
你想保本都唔會去買股票
你想賺錢都唔會去做定期

「講左n咁多次, 退休要靠你後生時嘅儲錢 & 投資
保險係你成個人嘅財務策劃其中一部份, 絕對唔係全部」

咁我年輕時供一份危疾 已經係幫退休嘅自己解決左一部分嘅醫療開支問題 咁點解又唔建議買儲蓄危疾

你話財務自由個point我都認同呀
買保險即係對賭黎架姐
賭你會唔會病
咁只係世界大部分人係呢到都輸唔起囉
有事拎幾十萬出黎 有時唔係個個得姐
拎到出黎都心痛啦 隨時破壞左未來5-10年個planning
起碼我呢d窮撚輸唔起
利申我係agent 實話保險好
但只係想幫大家對保險了解多d 唔好比人呃

成日覺得呢個世代嘅人保險意識係好夠
但知識唔夠

不過好多時候都關agent事
你供到4x歲無儲蓄都貴 你咪當儲個錢醫病 -呢度分為
1你供到4x歲無儲蓄都貴 2你咪當儲個錢醫病 and
1你供到4x歲無儲蓄都貴 , 喂, 咁有儲蓄又貴, 冇儲蓄又貴, 點解唔係冇儲蓄? 點解點解點解點解?
2你咪當儲個錢醫病, 喂, 供到4X歲如果冇病, 冇得拎錢出嚟架喎老友, 得個兩三萬紅利, 扁桃腺發炎都唔夠醫.
唔關買唔買股票事, 而係醫病角度, 睇唔到點解唔係買冇儲蓄喎, 答唔答到
古語都話,
廢柴政府會得, 駛乜日日食柒
重新核保是對的
你冇講明你要既目的
冇人知點樣做係啱
我想問下有冇咩方式係 可以供到老既時侯..可以唔洗供又有保障
依家份醫療 去到65 就要7000一年
確實如此
唔知你講乜, 好似唔係應緊我嗰句
anyway
你哋成Q日墊底墊底墊底
冇錢醫病傍偟既人我見過
因為俾唔起墊底費而好慘, 唔醫, 瓜咗既人, 世上一個都冇.
VHIS最平嗰件之下, 唔夠既墊底, 咪最多一二三四萬
到時變都變到出嚟啦
再唔係你由今日開始每日儲5蚊. 5年後, 你個墊底費差額已經出來了.
用墊底費嚇人, 真是白痴伎倆; 俾墊底費嚇親, 真係無lun柒敵
相熟朋友個親戚做aia

佢推介我咁買

儲蓄危疾加裕保3 50萬保額
自願醫保靈活計劃
亞洲至尊醫療計劃(hi end 25k墊底)

另外想買大貓 定期危疾 定期人壽 100萬額

咁樣我諗月供大約$2000

呢個組合ok?
1 死亡
2 HA
窮撚先更加唔應該買儲蓄危疾。
你窮撚後生供儲危,退休好彩冇病唔夠錢用咁點? 拎你份30年breakeven 危疾出黎洗? 窮撚後生晒1舊錢去供已經影響生活質素啦

點解驚中危疾我唔定期危疾+退稅年金? 中左我有得賠,唔中我又儲左舊錢,唔夠錢我又可以cut, 好過你老左唔夠錢企係度
我不嬲覺得儲蓄危疾係窮人唔應該買,有錢人唔需要買,係所有保險中排最尾,你睇儲蓄危疾agent分最多錢足以證明我個睇法
搵5萬以上ok
大部分正確
而大部份AGENT都只會單邊講儲危既好好好好好, 而絕不比較定期危疾
不提定期危疾, 不思考定期危疾
所以要大大隻字喺度幫佢哋宣傳
呢個世界有樣嘢叫定期危疾
不過, 據我知, 儲危唔係最高佣
你嗰份係咪好高墊底費
7000一年其實都係576一個月,
去到七十幾八十歲嗰d保費其實先加得最甘
本身都係追post唔出聲想睇下邊份自願醫保好
睇到你比人咁sale真係忍唔住出聲
洗唔洗買咁多呀 朋友介紹唔一定好
Sales都係講佣姐
仲有咩再高呀,link 單? 仲有傻閪買link 單?
諗住買左就唔洗煩 一直供就算 有野搵經紀
生有限, 傻無限
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞