邊間保險公司 危疾+醫療保 係好?

1001 回覆
22 Like 33 Dislike
正常來講只要其實你身體岀過毛病
你投保嗰陣就要如實報告比保險公司
佢哋會逐個case考慮然後再決定接唔接受你投保
所以冇話因為係政府搞自願醫保所以一定會受呢件事
老實講 大部分人做大病都係50歲上下左右
你供到4x歲無儲蓄都貴 你咪當儲個錢醫病
你就算唔買都要儲錢以備不時之需
咁點解唔0風險槓桿2-3倍或以上去買一份危疾(保終身)

Btw 個個都係股神 你地去買股票好過啦 2-3倍你地睇唔上眼
Sad政府搞左咁耐 原來都shift唔到到長期病患者去私營機構
根本其實由頭到尾政府都冇解決過個問題
求其搞舊嘢就話要解決長期病患問題
實際受惠嗰啲係相對有啲錢
但係又唔係有錢到可以住私家嘅人
呢到咁多agent broker 有冇人可以講下呢個plan抵唔抵
如果日後轉工而新公司無醫保 咁可唔可以調低墊底費?
據我了解 好似係唔可以
要買過份新單,重新核保

頭盔:(depends on唔同公司)
咪玩啦
FWD agent 會話抵
non fwd agent會話唔抵
broker會話高佣嗰隻更抵

依啲買左用一世嘅野,自己睇仔細啲

10Life 都可以參考下,參考only
THANKS
本身冇買d咩保 想問下一次過咁買好唔好
aia 危疾 加裕智倍保3 分25年
再加意外 自願醫保 同埋 癌症保(保埋癌藥)
年供16000左右

定係有其他建議?
我40路, 幾間危疾醫療都買過,總結

1. 間間差唔多,睇你年供幾錢
2. 唔撚使買人壽
3. 買醫療就得,而且一定要買
4.(意外同危疾你自己決定,我覺得可有可冇)
2x歲
供緊樓有老婆仔女其實需要人壽, 純嗰隻
你危疾打算買幾大🤔
細細地50萬算
意外呢🤔
同自願醫保打算買咪級
意外 都係50萬
醫保就中間靈活
我唔係AIA agent
比唔到佢地product嘅意見
不過我用我地公司類似product計過
個數就差唔多
不過師兄你對AIA情有獨鍾?
咁岩有個相識agent比左依個plan我, 所以想問下
如果你有興趣
我可以比宏利同類product嘅小冊子你參考下
我發覺唔同公司包既癌症治療好似都唔同,佢地響張產品單張到無寫伽碼刀同數碼導航刀,咁係包哩D定唔包?
同類product就應該唔洗住
只係想知咁買法好唔好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞