Router路由器 集中討論區(35) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
tenda係支那垃圾牌子其他自己諗
但平
本來想買tplink
但以前啲post話買乜都好就唔好買tplink
所以買咗tenda
tenda係tp子公司
平嘅spec可能已經差 同埋支那牌子係呢到原罪
點做到有722
換左 MX5300
部機真係唔熱
希望頂得順我屋企 loading 唔會 hang

btw 係隔左 13m 既 wifi speed
換router

支那牌子中最垃圾呢隻,冇得搞
啪大制,關modem 同router 去個廁所出嚟再開番 睇下點
雖然係貴 不過散熱真係好d既
用傳統外型router唔用風扇射住真係好撚熱

利申 mx5300
試過幾次都唔得
好掂wo
打去網絡供應商叫佢搞。
ISP問題緊係ISP處理
堅快喎
想問吓你個setting係點?
我貼住router ... Wi-Fi都係得300 Mbps
Thx
你屋企又幾大喎
大家中秋節快樂
(好耐無上水)
買左個cam係連wifi嘅
發覺淨係連到2.4G,5G就完全無反應
本身用緊AC66U B1
之後睇翻隻router嘅5G係無5000Mhz用
重點:如果我要換隻WiFi 6,有邊隻係support到個Cam嘅5G?

咩router?
依度其他巴打同我自己之前嗰部ac58u都試過咁
唔關isp事係部機問題要上代理搞
地區係咪 set 美國 ?
尋日終於買左部ac86u 擺廳 連lan線駁本身廳個部r6300v2 入房 lan 1 to lan 1 r6300v2 跟住上網set 關左dhcp 同埋ip address改左 wifi 名跟ac86u 一樣

而家成屋wifi 都係同一個 但有兩個問題想問下

1.我手機係廳收足5Gwifi 但一入房關門 佢個速度就降左好多 但我關一關wifi 再連又收番足 係咪我兩部router 連線有set 錯左?

2.我房個部router 係咪已經唔可以再連lan 線駁 ps4?
你俾個cam model 研究下好過啦
suppose 5G wifi 係由5.1幾開始
係冇exact 5.0
Eve home cam
張圖就係隻cam嘅spec
1. 因為唔係mesh + 唔同牌子 / 冇支援到切換協議 所以唔識自動轉 再連就會揀返訊號強果個所以會快返
2.可以
你router 5G set 左channel 幾?
隻cam 遠連/近連?
會唔會唔夠cover?
不過2.4有咩問題 會慢同唔清咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞