Router路由器 集中討論區(35) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
呢部係 built in ADSL modem,香港唔會賣
部電話已經挷定左個IP了都係一樣
firmware都update到最新
router 有冇紅燈
會唔會撞ip
冇紅燈 係得某d device先上唔到網

想問撞IP係點check?
本身用緊orbi rbk40
想加多隻satellite
想問下可唔可以用唔同型號既orbi黎做satellite
或者用第二個牌子既router轉ap mode黎當satellite用

我個mx4050冇得較2個5G用80MHz
同埋5G1通道得36,40,44,48 5G-2就有3位數揀
跟唔到#1, 點算
無得用80MHz 咪好慢
channel width 較auto 就得,auto 就已經自動support 80MHz, 只係佢唔比你fix 死姐

wifi channel 5GHz1 得雙位數好正常姐,留3位數比5GHz2, 所有3頻router 都係咁分架啦,只係佢無DFS 比你揀姐
依家有無必要升到AX?
新買的話, 唔係upgrade
i.e. linksys AC4400 vs MX4052
用左幾個月
舊啲嘅device會出現呢個問題
例如我舊notebook張wireless network card(7260ac 2.4 / 5GHz都會)、WiFi Printer (2.4GHz WiFi 4 / n)、Galaxy J6 (2.4GHz WiFi 4 / n)

依家直接刷左Merlin
分開2.4GHz同5GHz
2.4GHz唔開WiFi6 set死20MHz同channel之後暫時無事
懷疑40MHz干擾太大or switch between 20/40有問題
觀望中

唔想轉firmware

唯有試下set死channelThx
最緊要試下set死20MHz先
本身都有set死channel 一樣出事

Merlin好易
屋企500尺左右 15年樓 用homeplug定Mwifi好 依加用緊Wi-Fi 多開20個VM打機 到夜晚成日斷 又慢 但開幾個VM又無事
咁係VM 事唔係wifi 問題
屋企wifi有死角,最平既方法係唔係買WiFi repeater?
啱啱見到amazon prime day 特價都係300左右入手
NETGEAR Wi-Fi Range Extender EX2700 - Coverage up to 600 sq.ft. and 10 devices with N300 Wireless Signal Booster and Repeater (up to 300Mbps speed), and Compact Wall Plug Design with UK Plug https://www.amazon.co.uk/dp/B00NIUHAG6/ref=cm_sw_r_cp_api_fab_MABHFbFRS8D8J
咁你插個位都要收到先得 同埋唔好期待會有幾大改善
會變成收到但穩定地慢 特別呢隻規格好屎下係wifi4

建議買都買另外幾款mesh extender 起碼唔使手動轉wifi 同埋插墻個d個人覺得好易壞 當然價錢貴咗十倍
仲行緊N
最近買咗ASUS RT-AX56U,佢耐唔耐就著紅燈,有冇CHING知點解?有咩解決方法?定ROUTER有問題?
pish
最新既電子產品都轉曬wifi6
2年前S10 已經行緊
你依家先買AC router 咪相當於清死貨
咁我跟頭post嘛
係最近睇多左好多post先發現AX好似都幾流行
屋企比較大 ,都成1500呎
如果直接買個貴小小router 派wifi俾全屋得唔得?
如果你屋企四四方方,廳係正中間,房係圍住廳,無走廊無乜牆,我諗應該可以既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞