Router路由器 集中討論區(35) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
想大家比d 意見
本身屋企用緊R8000, 除左wifi coverage 差d 之外都冇其他投訴
最近想改善下個wifi, 想買套mesh wifi (budget:$2000 左右)
咁我應該係base on 我原本隻R8000 加套mesh. 定係直接成套mesh 取代左隻R8000?
唔該大家
browser 入 admin page
拆返開 3條頻
2000買過成套 就2頭唔到岸咁
又唔夠錢上ax 用ac mesh 又同依家一樣速
但係r8000 3天線cover 會好過velop 2天線
好似可以買隻 netgear mesh extender 加覆蓋
thx 因為 budget 所限 但係想要coverage, 速度慢d唔緊要
拆開左 但wifi mode都係mixed
R8000本身都好舊下
不如比多少少mx4052算
咁你連ax 果2條頻咪純ax 囉
如果你淨係得ax device嘅話
我都係咁諗 但係我部macbook pro 2018都連到ax個條頻就令我覺得唔係行緊純ax
你ac 果d device 連去 ac 果條頻就唔會阻到啦
雖然我唔明點解 要限死佢
咁嘅設計好on9
Sorry, 我 miss 左你個 wan 位喺埋假天花裡面

我建議假天花放部主 router 專係負責 NAT,disable WIFI,跟住廳房放 mesh WiFi 行 bridge mode. 就咁放部 WiFi 喺假天花會好影響訊號發射。

我屋企都係大概咁 setup, wan 位喺電視櫃裡面,收埋部 AC86u,再行 wire 入房駁 MX5300.
how? 有d咩影響?
如果一件唔support ax嘅device連左ax個條頻咁咪有可能會降速
好處係唔會d device連到又上唔到網 但係就冇左分band個意義咁
果條天線 本身就支援bgnacax
你連唔連都係咁
你lock係ax 咁其他冇ax 嘅device 直程用唔到
而家我用緊 netvigator 1000m寬頻 + $88/month 租Linksys EA9350 wifi6 router果個plan。
發覺成日有上唔到網嘅情況出現,
連住線冇斷到, 但就用唔到,要關一關 device個wifi再開返先可以重新用到。
約左師傅上黎睇,佢話如果屋企有唔係用wifi 6 嘅設備用緊同一個channel,就會有呢個怪情況出現。
而家幫我set死左用 wifi5,但當我用 2.4ghz個頻譜上網時,依然有連住線但上唔到網嘅情況出現。
想請問其實係個router問題,定而家wifi6 嘅技術上嘅問題?
如果我換 ASUS ax86u or 88u , 情況會唔會改善到?
88蚊租router一定唔租, 12個月都1000夠買, 換router唔o甘講100%掂, 不過有得搏同改第三方FW
Fw咩version
唔sure, 師傅攪埋,但係最新,update左
好似因為係租router, 權限唔可以自己set
租 router plan 不嬲都係最搵笨
完約仲要比返isp
筆數夠買個再好d又屬於自己既router
但會唔會都係有咁嘅問題?
仲有要比返隻router佢
唔租都冇所謂,但我怕自己買都係同樣問題,會斷
其實我用平既ax56u
Wifi6模式混用wifi5 device都唔會有大問題
好明顯係佢比你果隻有問題 有無得要求佢換過隻?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞