Router路由器 集中討論區(35) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
屋企得100MB既話,700尺寸屋,有冇機會一隻ROUTER COVER得晒?
E家尾房得10MB,
地區 set 美國
我隻 MX10600 有一部機頂燈淨係識著紅唔識著藍燈,setup 時以為有問題,後尾都照 set 到運作一切正常,只係粒藍燈本身壞咗
啱啱入左 TUF AX3000
一試即過400
有咩分別
點解#1會話唔建議買ax3000? 同級別有咩其他選擇
Signal power 會大啲
#1係講唔建議買rax40
10mbps 夠穩嘅話都用到嘅
放到係屋企中心咪有機會一部搞掂
用緊邊部?
用緊mx4050, 買多個mesh想用mr7350有冇問題?
我地係香港用最大敵人係牆 而唔係範圍
因為本身router都係可用範圍都好大既
無問題,不過你唔好期望分機速度會快,因為mr7350得dual-band
點解唔買多部MX4050而去揀MR7350?
一部三頻一部雙頻, 如行wireless backhaul走去買部雙頻返來即係廢咗MX4050武功.
因為MR7350平過MX4050有一半
想係間房都連到5G先想買多個mesh
咁你當初買MX4050又係為咩?
慳budget用雙頻mesh, 我只會建議目的係想將wifi個coverage擴大到去本來 "收唔到" 既地方先會採用. 如果你單單係間房收到而想再增加signal, 咁你收主wifi 2.4G或弱5G個速度可能仲好過你經個node速度減咗半既副5G signal.
用緊AC68U 先轉Mesh
而家有咩入手抵玩
MX5300
屋企尾房wifi收得唔太好,想轉mesh
睇外國網推薦用mk62,係未無伏入得過?
Mx4050
以為mesh有返自己企係主wifi既速度
即係要有自己喺廳既速度都要買返mx4050?
wifi mesh 幾難追到主機嘅速度
wired 就可能得
想問下關唔關Router事
用緊Asus RT-N12HP_B1
1000MB plan, modem駁router再駁lan線淨係出到100MB
上網查佢話最高出到300
modem駁lan線就出到1000
n router
換過隻啦
想問 玩VR Oculus quest 2 值唔得得買wifi 6?定係買wifi 5頂住先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞