Router路由器 集中討論區(35) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
哇平香港一半你接受到京東嘢就無問題
asus啦 刷返英文fw
換mesh你要諗定點擺先
用咩機test
有無set 咗Qos 打機優先之類個d功能 一係直接reset佢由頭黎過
想問我用緊1000Mbps plan, 未換router都係呢個數
一換咗mx4050 setup咗睇控制台睇返100Mbps
係邊度set錯咗
線?
唔係線就lan口壞咗 不過好低機會
唔知wod天線收埋曬 應該本身就固定咗射向唔同方向
到手自己試下lo
用router送既線應該唔會壞掛
不過用返舊線都係得返100Mbps
請問1000mb,四百幾呎二房穿二幅牆

最緊要穩定穿牆力強,係咪都係Asus AC86最穩陣?見都要1200左右唔平,定有少少800左右既選擇?

會打機同上網多
冇野了,原來連電腦個lan線咁啱收咗皮
speedtest用咩伺服器最準?
佢平成半真係好吸引,不過AX82穿牆夠唔夠力? 怕入到房又得番10MB咁,所以都STRUGGLE左好耐, 行MESH又真係諗唔到有咩地方可以擺
我試開STC 比較穩定同快
新手一問,岩岩申請左600M
屋企800呎左右
放係天花板上面想搵d穿透好d
Budget $1000樓下
睇完推薦list,AC66U岩唔岩我用
求推薦
等唔到 買左ax55
想問 同ax56u分別大唔大
見到隻 AX-55U$899, 56U 已成 condom?
AX-55U 鋪頭聲稱 4x4
ax55u 4條單頻天線 256MB RAM / 128MB flash
ax56u 2條雙頻天線 512MB RAM / 256MB flash

岩岩試過用2.4Ghz 試,一入尾房就跌到乜咁, 試過放隻小米WIFI MINI係Room 6 就可以上番50Mbps, 不過轉SSID好煩,老母一定唔會識搞E D, 如果就咁買對1千蚊VELOP AC2600做MESH算數? 不過AC2600 夠唔夠穿牆力好似WDR6500
求意見

屋企2 大人用
現有設備linksys ea6350
WiFi connected devices :
手提電話4部
IPad
Laptop x2
Raspberry pi x1
NAS x1

已設定5/2.4 2頻但都經常斷線
唔知係個router渣 定係什麼原因
Mk62 vs mx5300 揀 一個邊個好啲?

成日阿仔連上網上堂都斷
衰過 4g lte.
離開router兩米 測速少過20mb
大家有時會唔會見到唔係自己屋企既device連咗自己個router
利申有set password
呢個情況可以點解決
自爆?
咩機
電腦Ax200 900Mbps
電話S9+ 300Mbps
呢個係理論值
÷2差唔多就係實際
d評測用ax200測速 下下都八九百mbps
因為AX本身真係好屈機

2402Mbps vs 866.67Mbps
就算係最勁嘅ac都係1733Mbps
提升咗38.6%

再加practical有OFDMA點比
想問你fix咗未,今日我拎到mx4050用手機test都係2xxMbps
入過192.168.1.1冇乜野可以set跟唔到#1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞