Router路由器 集中討論區(35) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
Asus ax3000
2.4GHz 2x2
5GHz 4x4
其實唔止3000, 係5400規格黎
我前幾個post 都講過好多次
最近Join左Smartone 5G Plan用緊ZTE Router
發現打機時PING數比以前用NETVIGATOR 8M仲高
玩COD果陣around 80-100,會疾疾地
但下載速度就好正常,係咪無得解決?

利申:村屋無得揀
3號房靠走廊係床邊,主人房靠走廊係衣櫃,所以我都諗緊可以點搞. 最緊要COVERAGE夠,因為屋企得100MB上網,就算用2.4G應該都夠用?
有冇邊隻ROUTER好介紹?
流動數據ping 高好正常
呢排個ac68u唔知做咩,較咗每朝朝早自動reboot,但之後就有問題,唔識放wifi出嚟,睇完個系統記錄見佢有出過話error,但又唔知應該點check好
想問下插4g sim卡既router用邊隻好?
老人家用唔駛太勁,普通就得
依家用緊 R8000
想換呢隻 , 有冇咩comment
https://netgear.anlander.com/en/products/netgear-nighthawk-pro-gaming-xr1100
做乜咁多手整埋d 冇謂野
今日行完黃金高登得一間 ax56u 賣平過1000
,因為之前上網唔穩定,熄咗再開會好d,所以較咗
最近屋企由hkbn-100 完左約 上HKBN - 1000
送左個Home gateway (連華為解碼器)

宜家既插法

WIFI 只行5Ghz
1個人住 Devices (Users 長期>3)
黎緊買smart TV 想播AV 同動畫 唔洗縮係個細MON度睇

我想問
AC 86U 個USB 3.0 插Hdd 最大支援幾多TB?
我知道 肯定唔支援 DAS 幾Bay 個d
但如果我單插1隻 WD Elements 8TB 用唔用到
(上網睇有人話會 認唔到 但有人6T 8T又照舊用到 係咪Firmware 問題?)
純粹用黎Back up d AV 同埋動畫
黎緊 買Smart TV時 可唔可以wifi 播到 連住AC86U(綠線) 個8TB 入面既片?

另外 反正HKBN 又送左個 home gateway 又有多個窿 插Hard disk
如果 home gateway <-Lan-> AC86U 各有1個 external hdd
會唔會認到哂2個?
Ax86u 個wan經常紅燈一兩秒,但好似又冇斷線
有冇辦法整返好佢
想問下mx5300 (網上行1000m)

正常Speedtest 下載會幾多?

我iPhone 11最多下載都係4xx頭 上6xx

點解我見有d用ac router 用android機下下都有7xx上下載
?...?
其實AX3000 中国版同香港版同國際版有咩分別

最近睇緊想換 但又驚水貨/淘寶貨鎖區
借問聲Router support HomeKit 有咩用?
我屋企700尺,想買MX4050,請問2支定3支裝?
Qnap 出隻 quota-301W 睇落好似ok喎 有無人知咩料
係咪用緊pccw? 我用rt ax3000上星期smartone 轉pccw 之後又係咁

想掉左屋企人買果個垃圾tplink

想問各位 屋企modem擺係紅圈位 買邊種router好
見大家介紹ax56u,mr7350 邊款會好啲
擔心最尾間睡房收得唔好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞