Router路由器 集中討論區(35) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
一樣既hardware 點會一邊三頻一邊雙頻
呢個多數支那水貨
返到去add間鋪問店員 佢仲同我講佢地淨係賣國際版 係price睇spec的確係一邊標雙頻一邊標三頻 但個包裝搞到我好不安 做多陣research先 唔該爸打
price D 規格都可以作準
你上asus .com 同埋.cn 睇啦
https://www.asus.com.cn/Networking/TUF-GAMING-AX3000/
https://www.asus.com/Networking/TUF-Gaming-AX3000/
都係雙頻黎
asus router 全部 支那水貨都網易UU
係我on9左 等我睇下退唔退到先
如果真係check到有問題,佢即場一換一俾你
單隻用嘅話rax120係唔係好過mx5300?我見依家兩隻價錢差唔多。
用緊NAS,咩router做port forwarding比較好?
屋企舊個隻ac7成日卡port,搞到時連到,時連唔到

見ching講話linksys veloop?
未用過但正常router都有
linksys好似少d嘢可以set 同埋用ddns.org
asus有自己ddns server
等其他巴打補充
補充少少,因為我係自己nas起wordpress web同埋開咗QUICKCONNECT, ftp等function
水貨99%支那啦邊有咩國際版
想問下用緊ac68u 都用左成5 年 開始有d 問題 想換部新 係咪應該換ax 比較好? 如果換返同ac68u 同級既ax 應該係邊款 thx 師兄
依家仲有電話線上網嘅
但你部router有得插adsl咩modem先有wo
以為佢插左電話線入 router
n12有幾款 就咁google原來呢款插得電話線
https://www.asus.com/Networking/DSLN12E/
俾price fake撚左 買個時自己又無睇清楚 拎返去退先 唔該巴打
華碩行merlin可以自定義DDNS,原裝唔記得得唔得?

port forward 好少聽到有問題,係有冇正確設置
單體router黎講 係
要組合成mesh 就買mx5300

Rax120 淨係8x8 5GHz + 5GB port 已經係家用最頂級
係咪訊號好差?
得果部iphone 係咁?
兩部都係咁 滿格
係個5ghz會無啦啦消失 彈出彈入 有時又會密碼不正確 黑人問號
試下reset
好少聽 ax56u 都有5G消失
reset 都係咁就 更新下fw
部router 夠唔夠位散熱
想問有冇人用AX-56U開左一段時間後(約一個禮拜) 連接某D device, 個device 會話"無法取得IP"之類?重新熄過再開過部Router就冇事.本身部ROUTER SET左定時重開都冇用.一定要手動開關部Router.

買左2部AX-56U都有以上情況
試下幫啲device揼死ip
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞