Router路由器 集中討論區(35) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
應該就冇得換,已經叫左人上黎整兩次了
咁樣唔店啵租機真係好唔著數
查官網AX55U同AX56U都係2.4G/5G 各自2x2,分別只係AX55U 4條天線都外置。
個sales一定係亂吹。
慳錢卦,唔想做晒三頻AX 4x4,當初佢咁出我都覺得做到唔湯唔水咁留條尾出多個upgrade版。
再唔係就兜吓,可能1Gbps wired backhaul同1733Mbps wireless接近?
我諗佢係講緊 冇得係admin 限死條天線淨係用ax
因為linksys 大部份機款+fw 都只係得mixed
係廳連到5G, 一入間房就連咗2.4G
想間房都係連5G係咪只好買多個mesh
有無人估到咩事?
(我之前用100MB HKBN 無入屋MODEM無試過呢D問題)
轉左用網上行就間中都會咁(之前隻垃雞R7800出現得仲多)
啱啱星期日(10月4)$1780買咗隻Netgear Nighthawk MK62 AX1800 Mesh Wifi
有單,行貨
用落發覺唔夠LAN Port用所以想放
放$1450
平幾舊但求有人接手
有意Tg @britone 再傾
sorry 巴打唔係好明, 而家原裝配置係
(假天花) Wan 入屋-->電訊商Lan 線-->switch (TPLINK) --Lan 線去牆身--lan 線插頭wifi 2 合1

經過咁多位巴打建議完, 我應該換左個switch 轉做其他牌子, 然後經牆身出廳就駁部5300, 房一部MR7350. 行Mesh 咁應該ok?
我柒左, 如果wan 直入switch 既話, 係咪即係會直接問街拎IP? 所以就有巴打講既要入左個router disable wifi 純做NAT 出街?
你用蝕咗個幾舊買隻switch咪得
ax56u周圍都冇貨,諗住買ax55算
自己推一下..望有人解答
屌我都一樣情況
仲要個speed 慢到閪咁
你碌上少少就見到我屌

我琴日打左去諗住叫佢換
但佢又話要搵人上黎睇下先

之前果部linksys 我換左3次先正常
今次明顯又係出事要換
所以你要堅持屌尻佢要佢換先得
RT-AC86U
照咁睇你原有部 TP Link 應該係 router 唔係 switch 喎
限死係 AX 根本係冇乜意義
router 可以分 2.4/5g 既話, 房連 5g 睇下係咪速度先
* 係咩速度
switch 唔會減bandwidth?
唔會 你用1000m部switch就都係出1000m
後面多機連先會分走bandwidth
長知識,
乜你越搞越複雜
咪話咗本身方案無問題 mx5300放假天花訊號會唔會有問題我唔知 都睇番個材料結構

如果你係直接lan線入屋唔係光纖/電話線嘅 估計前面已經有隻modem/router 咁你連switch定自己router都無問題
如果前面個隻係齋modem 咪轉返駁router

拎IP幾時都建議整隻好d嘅 唔係嘥咗粒cpu
當然如果個個位訊號唔好就嘥咗個wifi自己取捨
樓上巴打做法無問題 但你得兩隻要兼顧全屋wifi 唔通又買多隻

建議你去試下放假天花訊號如何先 得就咩都唔駛搞
街外d公眾wifi大把都係用吸頂AP 除非你假天花係金屬包實曬 唔係應該唔會太差
我係咁諗呀
但係果位巴打話 如果有bgn ac 連入嚟就會拖慢
呢方面我答唔到有幾多影響
我個人傾向係冇影響
會有d影響嘅舊制式收發無咁efficient 會塞車
但5ghz渣極都ac 影響極微
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞