Router路由器 集中討論區(35) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
tuf ax3000?

其實要睇你屋企幾大咩形狀
1500~2000 呢個位我覺得比較尷尬
平少少 1200 有入門最好既ax56u
貴少少2600 可以買到ax88u / ax86u
ea9350 用家表示完全無問題
咁如果得2百令尺但可能要睇4k 波果類呢
送?
佢呢倨都係ac 黎
2.4Ghz@600mb
5Ghz @1733mb
姐係用落800mbps 咁
如果換AX router既話換返黎都唔會用
4k 都係50mbps
ax56u夠用
ax 5Ghz @ 12xxMbps
TUF ax3000 更好
ax 5Ghz @ 2402Mbps
1000$
Asus AX56U:
外部 天線 x 2
2.4 GHz 2 x 2
5 GHz 2 x 2

Asus AX3000
外部 天線 x 4
2.4 GHz 2 x 2
5 GHz 2 x 2

天線數量唔同, 但點解都係2T, 2R
唔識 鳩答
共用/獨享?
佢地個max speed 都係差一倍
如果只係用嚟做repeater有咩推介?
最好500內
19 TP LINK WDR6500, 耐唔耐會斷.....不過放ROUTER個位同主人房要過2塊主力牆, 但係間屋中間係CORRIDOR,放唔到ROUTER
買隻4x4天線 有機會改善到
不過都係推mesh
估計係 56u 雙頻天線 同時有2.4+5G
ax3000 單頻天線 2條2.4 + 2條5G

屋企個LAYOUT係咁,但係唔知可以放隻MESH係邊
R7000定RAC20好?100mb
你3號房 主機放近d 走廊
主人近走廊擺1粒
起碼唔會斷
估計可以升到100mbps左右

不過如果放得近廊 直接買部4x4天線都有機會掂
係主人房角落會差d 但係都會收到100-200左右
Linksys MX4052 有冇伏?
幾穩陣,依個post都好多人推薦
唔覺有人投訴
rax20?
幾大地方用,如果有大地方用可能r7000會比較好
電腦白痴一問 如果地方大又多牆其實係咪用MX4052 有兩部會好過淨係用一部MX5300? 感謝巴打
400尺左右,主要房用。
而家個router其實ok,但成日跳到2百幾ping
用覆蓋黎睇兩隻mx4050點都會好d
咁緊係揀rax20,話晒都ax
R7000都好多年下,揀隻新型號
Thx bro
感謝巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞