Router路由器 集中討論區(35) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
搬咗新屋約600呎,尾房一閂門就收唔到WiFi, 仲用緊ac58u
想問rbk40定mx4050好啲?
RT AX82U 同 AX3000個spec 係咪都一樣?
ax55平一舊
有新買新直上mx4050啦
我諗要mx5300 先幫到佢
同埋盡貼走廊
點解?
Mx 4050唔夠做?
你原本2天線都收唔到
mx4050 都係2天線 幫助不大
最多係收到 但係穩定地慢
上傳有6百幾,但下載得二百幾,點解會差咁遠
家住300尺,用緊網上行1000mb
連WiFi 主要係手機note 10+ 同switch
LAN 駁PS4 打機
想問budget 1000 可以揀邊隻ax router
間中再試下
有時係server 比唔到
有時係isp 比唔到
拎最大值就證明到個 最大流量
買多個mx4050係中間睡房就夠
1000蚊想要AX ROUTER
標準答案都係AX56U
Linksys mr7350 1000內都唔錯
咁Linksys mr7350又得唔得呢?
想問asus ax55同 ax56u個差別係邊到?
除左天線
咩都好 兩隻之間最好直線無遮無掩 你間屋兩幅厚牆 擺個位衰隨時差過用本身一隻
rax20都係八百零不過叻雞
咁佢應該將mesh擺係邊
就咁睇spec冇乜分別,價錢好似AX55平啲㖭,如果asuswrt-merlin AX56U嘅rom可以用嘅話,就一定係冇乜分別
最好緊係走廊 然後咪你suggest嘅中房lo
驚佢放入自己房
好奇一問
點放走廊?
上個post見人問nokia 分享下呢隻 啱啱隔黎見到
eero外國都多人用 amazon自家出 評價幾好
得雙頻2天線 每隻兩個port 三頻要上pro
但join prime 149鎊有三隻裝

外國巴or唔怕保養嘅可以睇下

Amazon Prime Day 2020將於10月13號開始
https://lih.kg/aDrrFhV
#10 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
將部機儘量放近走廊 睇番上面原來已經有巴打講咗
不過你有無裝修 鋪咗lan線就唔使咁煩
有呀新裝修
2間房都有暗喉鋪咗lan線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞