Router路由器 集中討論區(35) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
主要係令到 HomeKit device 既 connection 更加安全,不過 MX4050 應該未 support HomeKit
如果VELOP AC1300 2隻夠唔夠COVER到, KEEP到~50-60MB 呢
AC86U都要$1200
比多少少已經有MX4050,個樣仲型仔D

btw ASUS舊型號好多都好熱,最出名係AC68U
我想問linksys velop AC6600 2.4同5G有冇得set頻道?

我登入左網上setting好似冇得轉

Thanks
確實華碩AC router熱度高過新o既AX router
channel finder 自動set
姐係冇得係WiFi smart到整? 我想set死20MHz+頻道.

我第一次整呢啲唔好意思
如果syno 肯用呢粒cpu 屌打晒啦,同mx5300同一粒cpu ,基本都唔會慢得去邊
velop 好似冇得set
右下角ca mode -> wifi setting
channel width 可以set死20/40/80
要入browser set?
太耐冇搞唔記得了
thx巴打 指點
yes 要web ui 先搞到
租咗個新單位,有提供internet
有個位俾我插LAN線
跟住我是但買咗個Asus router
型號係RT-N12+

跟住我setup完都上唔到網
我用Asus Router個app diagnose過
結果如下:

係咪即係需要另外買modem?
sorry我真係唔識
以為所有router都即插即用

如果係咁
係咪有啲型號係2-in-1?
我拎去換返其他貴啲嘅型號就得?
租咗個新單位,有提供internet
有個位俾我插LAN線

跟住我是但買咗個Asus router
型號係RT-N12+

跟住我setup完都上唔到網
我用Asus Router個app diagnose過
結果如下:

係咪即係需要另外買modem?
sorry我真係唔識
以為所有router都即插即用

如果係咁
係咪有啲型號係2-in-1?
我拎去換返其他貴啲嘅型號就得?

圖呢
咦,我掹咗條LAN再插返就得咗
sorry問咗啲蠢問題
正路isp會俾隻你 無俾就放咗係機房
冇呀
最後冇額外插modem
但都正常connect到wifi
想問mx4050, 當佢非mesi router用有冇問題? 因為覺得外型討好,同埋linksys唔錯
無 MX4050 MX5300 本身可以一隻過咁用 唔夠先再加 好彈性
用緊AC86U ,無啦啦斷晒線,開機得第一盞燈著,仲要得好微既光
禁過reset/長禁WPS制 冇反應 ,想問係咪已經打左柴,冇救 呢幾日仲要上大量網
聽日拎去保養果度唔知會搞幾耐
我都有同樣既問題 我早幾日買左國際版
但成個盒都係簡體字 仲有咩網易UU加速器
我做完research搵唔到details 淨係見到內地版係三頻 國際版係雙頻
唔知到底有冇買錯 有冇爸打會知
求救用緊ax56u
唔知點解iphone 信號成日轉黎轉去 連連下一時轉去lte又一時轉返wifi ,關唔關距離事好困擾
(連5ghz)
要56k modem
呢個電話線黎架
Sor 好似唔關事
Lan 座都有正方形
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞