Router路由器 集中討論區(35) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
mr7350 粒cpu 快啲,同埋自由組合彈性大啲,唔夠可以再買,mk62 香港代理好似無分機買,唔夠加唔到
香港版=國際版,唔想送中就唔好買支那版
唔該哂
冇開到呀
係 或者叫bridge mode
照計就大部份款+firmware 都有
果陣買velop 發現冇wireless bridge mode
但係wired bridge mode係有的
希望冇
好難 check, 因為每次都係2-30秒
短到 check 唔哂所有野
只係見到 router 著紅燈
p.s. 用緊 PCCW 1Gb 光纖入屋
上面有巴打price d鋪頭買國際版簡體字包裝 仲有網易加速
有冇插lan 既裝置試下直插modem 睇下有冇事
簡簡單單要coverage嘅好抵
用咗orbi mini 3機年幾,之前壞咗1隻satellite,拎去保養一換一,都幾滿意。
但近排兩隻satellites壞撚晒,拎咗去保養成個星期都未有消息,今日打去問完單號話會再聯絡我
都唔知要等多幾耐先有得拎,依家用到d data爆晒
平均一星期先斷一次, 好難一星期成屋唔上網唔用 wifi wor (只可以比 1 部機用)
有冇人知rax20個2.4G點開40MHz?
麻煩各位師兄俾少少意見,900呎三房,都多牆有走廊,modem在廳,房有拉線,想組mesh 行 ethernet backhaul,同埋有多個gigabyte Ethernet port,有咩AX router介紹。

如果以下組合各位又點睇

1. ASUS AX Routers 組 AiMesh (官網話部份型號支援Ethernet backhaul)

2. Linksys Velop Routers(Support Ethernet backhaul)

3. Linksys MR Routers (Support mesh system with velops or MRs, 好似無提過Ethernet backhaul,但雙頻照計應該support?)
eero 6 好似幾抵 279 usd 3件
不過唔知咩u 但係好多ram
eero pro6 600usd 3件
升級做3頻 同5G ax 有4x4
Linksys MR router支援Ethernet backhaul
如果 Netgear RAX router呢?
我個人當佢入門款要求高d會建議考慮返其他廠
eero 6 x2 唔計tplink 同價位得mk62
前排prime day推wifi 5版 千五有三隻裝 多人一隻
不過佢個網好似壞壞地 我入去睇唔到點折法
rax 係普通router, 都唔係mesh
搵寬頻公司check 左先?!
有冇ching喺price.com 買過 mx4053
通常幾耐先收到貨
分別800 & 600呎屋
1000mbs上網
用咩router好?
岩岩買左部asus ax3000
請問點解S20 支援wifi6
下載得4-500mb
但上載可以去到7百幾差咁遠呢?
用緊bb1000
有d野問
router有後門 咁hkt個盒已經係X 無影響?
可以俾多次機會去 Velop

我由 RBK53 轉 MX10600
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞