Router路由器 集中討論區(35) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
而家latest個 fw正常返
屌喇星呢半個月晚晚一到12點幾就係咁斷線
睇返隻rt2600ac嘅log晚晚斷到5點幾
每次斷斷幾分鐘 跟住又connect返幾分鐘再斷不斷loop
係咁reset個modem都唔得 狂重開重插個modem好一兩日又斷過
真係搵日打上去屌柒netvigator先得
flash openwrt包你仲爽
88u基本上同86u一樣 只係2.4ghz快少少 對我黎講無分別
86u平d又有2.5g port 所以覺得性價比好d
見佢4條天線好似勁d
外露姐 硬件一樣 出面d test結果都好接近 可以自己seaech下
唔該哂巴打
如果其他牌子有冇邊隻穿透力都勁
天線多d可能有幫助 但實際上靠PA
貴嘢落足料自然好d 但到頂就差唔太遠 始終功率有規定唔可以太大對人體有風險
beamforming呢d技術基本上部部都有 所以同級表現正常都相約 環境因素影響大d
基本上睇筆直揀 再睇下有無伏
買咗MX10600
部iPhone 係部5300隔離都係得150 Mb 左右 係唔係非常之唔正常?

p.s. MX5300 Speed test 去ISP有970Mb.
唔正常,起碼400mb
唔正常

有冇試下update 個fireware
手動上佢個網download

我個ea9350一開始得75mb
但update 完就250~400
但都唔正常

打上去屌叫佢換過隻比我
呢隻野賣咁貴亦都出咗一段時間啦, 究竟有幾多人可以開箱後頭一次用電話做setup就可以行到正常速度. (唔通只有有問題既先會畀我網上見到)
Linksys無理由吓吓都要叫人入web page再做一次setting拆開2.4G同5G咁鬼煩.
正常都要手動拆
我見人試ea9350可以去到900mb
屋企轉用hkbn 2GB上網,但佢跟個router係得wifi 5,想乘機up做wifi 6,budget 2000 to 3000

平時用嚟駁nas and apple tv 4k睇片同打機,屋企500呎左右
EA9350 用ax200 wifi 試過最高上到800Mbps
有冇人用 AMAZON EERO?
見佢岩岩出左隻WIFI 6 細細隻幾好
ISP 兩個LAN port 一條出MX5300 一條出EA9350
結果如下

MX5300

EA9350

#78 share過eero wifi5版
啱啱睇咗隻eero6 資料唔夠同埋感覺spec麻麻
不過價錢係吸引的 千五有雙機wifi6 mesh
同級有mk62同埋deco x20
2x mb 好大問題
都係果句
有冇試下上佢官網download 最新firmware update 左先

我部ipad pro 一開始仲誇張 below 10mb download
4xx mb upload
youtube 都係得320p
睇amason post又見到條alien柒頭
佢特登轉返之前係到嘈個post出黎 仲覺得呢到全部都asus代理打手
其實咩事
見你係咁狙擊佢

alien 我睇個spec 都幾心動
不過最尾都係決定買ax86u
你咪睇下佢自己share個post loalien係勁嘢我認同
但我第一次入呢到已經見到佢係到曬部機跟住屌人買asus 跟住耐唔耐又入黎重重複複
個次忍唔住開佢波 原來根本咩都唔識 唯一有嘅就自己識上美馬買嘢嘅優越感
佢最尾都要那返渣沙覆句無料都唔俾我賺代理費 六七個post前我仲係到問緊買咩款好 咁快升咗做代理
個條友真係笑死一入黎就引戰,曬佢自己隻alien
洗完firmware 都係2x Mb 下載
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞