Router路由器 集中討論區(35) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
ASUS RT-AX56U著完紅燈
完全無網絡
restart modem + router
尋日入手ax56u
想請教下如果我想做mesh,我應該買邊種?
價錢大約要幾多?
100mb定1000mb分別大唔大
買多部 56u aimesh
不過效果唔清楚
睇下有冇巴打幫手解說
好撚大 lan線連嘅話分別極明顯
100mb 你用電視睇緊netflix 4k 就全屋lag 住上網
屋企800尺 router起我房 WiFi得廳收到 隔左3幅牆 我老母房收唔到
想買多個router組mesh 係咪放起廳就ok
平面圖? 我覺得放你老母房好D
但我老母房收唔到WiFi 會唔會mesh都連唔到
thanks
咁ching有冇用managed switch連入房再分signal
會唔會考慮拉多條link 線?
如果純wifi mesh 放廳都唯一選擇
如果屋企set 單router , ASUS AX3000 同 Linksys MX4050 大家點揀?
屋企人一到夜晚熄modem 想自己買隻router 。係咪就咁買隻翻嚟插自己房嗰啲lan線位就得?定係要駁隻modem
求救用緊ac86u + netvigator 1000mb 無論直插電腦定經router 去
Speedtest by Ookla個result都係 3xx mb, 本身由300mb upgrade到1000mb 但check極都冇 netvigator條友都上咗黎兩次 話一切正常 佢部notebook test到1000mb效果 跟住話我部機舊上唔到1000mb
屌佢老母 明明以前都用過佢地1000mb plan
要駁modem
不過佢哋夜晚會熄,咁係咪我自己買隻駁modem都無用
部mx5300呢幾日用用下冇左5ghz band1
有冇巴打知咩事
屋企得350呎
1000mb 上網
兩部電話 電視 ps4 電腦
用ax56 夠唔夠做
定加多小小上 ax3000
再加多少少ax86u
再加多少少上ax88u 可以玩merlin
都2千幾
不如攻頂ax11000
換隻asus 高階d router 打機d ping會唔會低d
以前用hkbn 100m早幾個月轉網上行1000m又係唔足速
用desktop同laptop測最多都係6xx Mbps,用師傅部laptop測又有9xx
搞咗好耐都唔知咩事依家放棄咗搞
當然啦modem熄咗仲點上網
btw你個上網plan可以比你用兩個ip?正常淨係比你用一個ip即係淨係個modem淨係用一個lan位
可以用返orbi系列嘅satellite
即係rbs20 rbw30 rbs40v............
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞