Router路由器 集中討論區(35) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
AX56U / RAX20
選擇困難症
我準備由rbk23 轉mx4053
Ching 有冇覺得邊個真係好啲
AX56u for sure
2800呎我諗起碼都3-4隻
2XXXFXX冇貨
其他舖呢?3C 去左未?
如果唔特別多device 連又要wifi6 mesh 基本上mx4053最穩陣
咁AX56U同MR7350邊隻好啲?
暫時用咗個零兩個月,速度同連接都好穩定

我屋企啱啱細你一倍,室內無乜主力牆,就用兩部

你應該要起碼三或四部,視乎多唔多主力牆,盡量擺近走廊,複式單位既話就上下層擺成直線
想問下我呢個情況應該要用mesh extender定普通wifi extender?

而家個router位係交叉 R=room T=Toilet

如果我企響交叉位 收到大約260mb

如果第二間房已經得返兩格同40mb 最遠間房得一格

基本上入左廁所就收唔到wifi

如果我要擺個extender響圓圈位置 可唔可行 會唔會有好大幫助?

想響房入面同廁所都收得好d
深水步 展* $968 買左一個
就係懶得特登走落SSP想送貨
唯有搵日有時間出去
我以前都有用 AirPort Extreme 的確好穩定,不過速度已經不合時宜

你有 LAN 線可以行 wired backhaul,Velop 表現會更好,佢三條 band 都可以攞晒嚟用,唔似 Orbi 咁有一條會用嚟做 dedicated wireless backhaul,行 wire 就變相作廢
已經係法o落左單ax56u
唔太建議買 velop ac3900 一家四口一千呎
4部手機 2部laptop 1隻chrome cast
Signal strength 係夠,隻隻node都藍燈,
但就係無神神會降速,次次reboot 完就無事兩粒鐘
之後又降速到原本5分1
Mesh 真係無得貪平
個個都屋企咁大
可以些牙下你打算點佈局
ax56u BCM 1.5GHz 4-core cortex-a7
mr7350 QCM 1.2GHz 4-core cortex-a53

其實兩粒cpu 差唔多,單用應該無咩分別,但如果要mesh 就mr7350好啲
想問問各位師兄買asus Ax56u定linksys既mx4050好?
或者asus ax3000
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞