Router路由器 集中討論區(35) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
我都同問
關唔關Router事呢,小弟用緊netgeat rax20
1000MB 上網 plan, 又係modem駁router再駁lan線駁電腦
做speedtest淨係出到200Mbps
點解明明係AX1800 都淨係行到200?
求指教
下個月屋企轉1000mb
想買定router 屋企面積三百呎左右
因為ps4駁左lan 所以個wifi都係for番laptop同電話
請問有冇500蚊樓下嘅推介
梗係值啦有得唔使插住條線玩
support得梗係唔好留個樽頸位
不過部router隨時夠錢買多部oculus
咩機連?
有冇連到去5G ax 果條頻?
有冇用orbi嘅巴打試過satellite有wifi signal 但連唔到上網
AX時代梗係買AX
Linksys mr7350
ASUS AX55
Netgear RAX20
屋企形狀奇怪 用邊隻好
冇錢用mesh Wi-Fi
你筆值幾多?
俾個floor plan 嚟睇睇先啦
mr7350 唔夠先加粒velop 擴展

想問依2部有咩分別
MR7350粒U好似新D
AX55 少一半ram 同 flash, 冇USB port, 牙石搵笨之作,比AX56U平嚿零水,唔好買佢,冇USB port冇得拖隻2.5" usb harddisk用佢嘅mobile app AiCloud,冇samba file sharing功能
,咁想問ax1800再上一級就係ax3000?
好似係,唔肯定 再上型號唔多睇,用緊AX56U
想請教下 早一個月前買左隻Orbi rbk40
隻router 無咩事但係satellite 5G 弱到收唔到咁濟
2.4G 同駁線就無問題
有無機會係setting問題5G咁弱? 定係要拎上去保養

屋企netvigator 1000M 用緊ASUS AC53
Router放廳 但睡房收WIFI 比較差 會斷而且得2,3格 中間無阻隔
大概8米到既距離
想問如果轉AX56U 改唔改善到? 謝謝
試下入web ui 較大個5GHz wifi power 100%
ea9350買得過?
已經係100% 定係satellite 要另外set
主副setting 統一冇得另外set, 如果係咁好大機會你分機5GHz wifi chip/天線有問題,拎去保養吧
你主機 個訊號係幾強?
好近咁度都咁弱?
setting 除左轉美國之外 都冇咩好搞
主機放埋就-30 dbm
同部分機兩個身位中間無野都係咁弱
呢個po 已經有2個user 屌ea9350
咁1500-2000 wifi 5 ching 有無好推介
用緊ac58u,hkbn話送個Home Gateway WiFi,仲要唔要好
wifi 6先岩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞