Router路由器 集中討論區(35) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
8個月內有保養㗎啵
請問推介嘅netgear r7000佢官網無貨叫轉購rs400?
係咪都差唔多?定都係買返r7000比較好?
因為我無寄d保養書番去
我驚唔受保
ASUS啦 我orbi velop都中過伏了
ASUS 應該穩既
牙石單機router 就好 但牙石真係唔多掂
你call 去問下囉
直程全廢,搞完就會無 mesh
都係發燒友玩機見佢哋仲改到主機分機fw對調
我部orbi都入telnet改撚左用強制5Ghz backhaul
廢鳩事佢跳黎跳去 2.4Ghz backhaul 好撚慢
香港買既可以試下去代理問下,佢會check 到個code 係佢地貨都有機會換比你
Velop 真係咁差?

我自己隻Orbi 用咗兩年半都相安無事 (AC2200 mini + home plug)

心郁郁想upgrade 上AX三頻,就係想幫襯MX4050
orbi 同 velop 一樣有劣評
自己諗
唔係好識分牆
所以想擺 extender 響圓圈位 有無幫助?
都算有幫助 睇圖ext.就只會穿一牆
好過x位穿三牆
用緊BB1000
廳隻用左好多年既N56U終於收皮
唔知係當時D技術真係無咁好定點
WIFI去到房已經收得好差
尤其係部PS4 好易斷線+慢
但講緊ROUTER同部PS4直線距離應該都係得2, 3米
所以之後平平地買左個RT-AC1200G放房做REPEATER
而家就靠佢放廳頂住先
部PS4就要轉返WIFI 暫時都只敢單機

睇完POST+上自己仲有隻ASUS
所以都係諗買AX56U/AX3000
如果廳用隻(AX56U/AX3000)再LAN線入房駁隻RT-AC1200G
再出比部電腦+PS4既話
係咪可以平D買隻AX56U就算?
有睇過D人話如果DEVICE SUPPORT 160MHz AX3000係會快D
但我想知個差別大約係幾大 值唔值得比多成半上AX3000
我成日覺得呢D真係純粹追數字
有時BT AV/或者DL D大公司野真係可以去到好盡
上到差唔多成百MB/s
但如果用WIFI既其實都應該只係電話
我又唔會STREAM睇4K片

利申: 暫時D DEVICES全部都行唔到WIFI6
不過黎緊應該會換電話同PS5

另外港島有無邊間黃店/藍店
Router路由器 集中討論區(36) 新用家勿買煙條CPU Router
https://lih.kg/2252795
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞