Router路由器 集中討論區(35) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
同問,不過想買pce-ax58bt AX-3000
用來玩VR,點睇依張卡?
orbi依一點真係好令人卻步
拉左線行wired backhaul 反而廢左一條band
Orbi本身得mix mode一個ssid 有得放都連唔到
係想知你屋企個佈局係點始終點佈置重要過啲裝備 驚自爆就唔使理我 我都係感興趣你點放啲orbi
間間房都有埋線我諗過全家桶啱唔啱使 但set餐死又貴
或者呢排好多人推個隻mr7350(好似係) 你用一隻mx5300做主機 每間房搭返隻mr7350 比較接近你以前嘅setup
照咁睇MX4050 CPU快D又新D
MX4050應該就係依粒Qualcomm Networking Pro 800 Cortex-A53 14nm
而AX56U係Broadcom BCM6755 Cortex-A7 28nm

同級數A53比A7快30%
ASUS AX56U除左功能上多之外
效能上應該LINKSYS MX4050快好多
Velop 就算 set 做一個 SSID 都可以 band steering 用晒三條 band
用你嗰個網站Test
iPad Pro 2020 speed ~650
Xs max speed ~470

用返speed test
iPad Pro 2020 speed~>830
Xs max speed ~650

用政府嗰個Test
iPad Pro 2020 speed ~660
Xs max speed ~465

用fast speed test
iPad Pro 2020 speed ~670
Xs max speed ~500
本身租用緊linksys ea8300,而家買隻ax56u應該都夠用
netgear本身fw都算比linksys多d嘢config
去到mesh產品反而調返轉限制仲多
粒U一定高通>>>博通唔熱又快
btw又搵到方法放 不過都係半殘廢
殘體
想房好 點解唔擺房?
雙頻係咁
你係做d咩知道佢降左速?
最少要買3頻
ac6600
然後又比人笑2x2
所以要上mx5300
ac6600 用左個幾2個月
ok既
但下次再揀唔會再買呢個牌
冇咁好揀啦咁
唔得 村屋拉線一定要擺果個位
我指d extender
如果咁既設計個extender擺房都收到router個wifi?
你d牆有幾厚 咩物料?
貼住router 格離間房放ex 都唔得嘅話 就要拉明線
三間房串燒
信號一定大減弱
$1500以下其實係想要少少性能
最緊要係耐用
有咩推薦聽人講asus最耐用性

你無用lan連?點解會自己轉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞