Router路由器 集中討論區(35) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
我做不孝子
屋企人用2.4G 自己用嘅先連5G咁佢哋又唔會投訴無訊號
有機會一隻mx4050 搞得掂,唔夠先再加
其實直上Linksys mx5300有3頻又有ax 160mhz可以話滿足晒所有願望,不過貴左成千蚊同埋部機大左1個size,過多一兩年又到WIFI6E出,普通3百幾呎屋、唔洗駁NAS、唔會成家人同時睇片chur WiFi,用成2千幾蚊買隻WIFI6 router好似有啲不智
我新買隻Netgear Nighthawk MK62 AX1800 Mesh Wifi 唔知點解成日用用下個Wifi會斷一斷咁樣 大家有冇咩解決方法
尋日買左rax20,有冇人覺得個LED燈好光?
啲唐樓夠裝爆啲冷氣係牆 奈你唔何
個fw應該有得set熄燈
同意
有冇人用緊 Linksys會斷一斷線?
雖然wifi 係快不過間唔中都係會斷一斷線 (~1 min)
初初以為 MR9000x 唔夠力, 就買多隻 MX5300 返黎做阿媽
都係一樣
想問下有冇rax20用家有依個問題,諗住換做rax20
想問一下基本野
https://w.wol.ph/2015/08/28/maximum-wifi-transmission-power-country/

呢個網係2015 update既
寫低哂wifi max txpower
寫 Hong Kong 係100
而 US 係1000

咁我原本用Linksys velop ac3900

如果我轉區做美國
係咪理論上好啲
定係香港一早轉左wifi max txpower limit
講緊802.11b
tuf ax3000 刷梅林 買大陸版好定國際版好?
係唔係硬件上都係一樣?
美澳地區個功率係大d
不過唔係大10倍咁多
有冇check 過寬頻有冇問題?
TUF ax3000好似得大陸同香港先有
係咩
用緊rax20
set好哂野之後隔半個月到有幾部機就會拎唔到ip 連唔到個wifi
reset左隔半個月又黎過
我又見佢冇software update
想問下有冇人遇過同樣問題?
有冇開traffic meter? 試下唔開依個function?
諗緊買linksys Mr7350 x2 好定netgear mk62 好
屋企長形700呎 但中間好多牆 所以諗住行mesh
筆直2000蚊 有冇咩介紹
想問巴打我用緊一隻router, 可唔可以咁?
Modem-lan綫-router1-lan綫-router2-lan綫-laptop
router2出埋wifi畀其他電話用 係咪set AP mode就得
有冇人買過eero?我見官網半價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞