Router路由器 集中討論區(35) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
thx bro
是咁的 我用緊HKBN 1000M plan 咁本身就用緊Ac66b1
前日就買左個tuf ax3000 諗住試吓wifi6 然後將舊個隻router做橋
然後奇怪既係速度反而慢左
Device:

Desktop: 用lan 線
換之前up:900 dw:700~800
換之後 up:800 dw:500

Laptop: 網卡 Intel wireless-ac 9560
換之前 up: 200 dw:100~200
換之後 up:100~180 dw: 80~150 Ping:170

iPhone 11: 換之前無乜點測過 約摸記得大約上下都係100左右
換之後 up: ~150

Ipad pro2020 : up: 100~200 dw: 80~150 ping:50起跳

想請教下咁多位巴打咁樣係正唔正常已經係華碩個firmware到乜都較過哂咁濟 測試速度都係咁而家有啲灰 定係個router有問題
屋企本身有隻asus AC68u
係咪可以買返隻asus router 做mesh?
本身個隻入到房都唔係收得好好
有無推介?
想問下 手頭上冇電腦 請問點用iphone 入linksys web ui?
我上二星期都係咁,熄機第二日就冇事啦!我用HKBN, AC68 router
祝大家中秋節快樂
chrome 㩒request desktop site
個router嘅5g就無50Mhz
得20/40/80
請問刷merlin既step係咪咁
1)回復出廠狀態
2)裝merlin firmware
3) 回復出多次出廠狀態?

請問我本身用緊Linksys velop ac2600 (2隻),平時大約收到200 MB upload同download (1G 寬頻)

嚟緊搬屋,大約 650呎 3房,如果加隻mx4050 夠唔夠,放喺廳做主機,會唔會有改善?暫時冇用任何Wi-Fi 6嘅device,thx

20/40/80 係bandwidth 嚟
你set左咩channel?
唔肯定係咪隻cam 唔support某d
冇斷線唔好理啦
可能fw 錯燈號姐
200 雙頻嚟講算係咁了
可以揀下樓上有討論嘅mr7350
預期唔會有速度改善 不過cover得到
Thx Ching, 房cover 到已經夠,主要希望廳入線位可以有改善速度,加 mr7350 會好過 mx 4050? 同埋 我3隻應該點擺位?定直接換 2隻 mr7350, 之後d ac2600 放棄佢?
mx4050一定好過mr7350, 只係後者平啲姐
大家都係2x2 天線
係mx4050 多左條5G ac 主機附近連wifi 應該會好d 但係拎嚟連mesh 就照計冇咩分別
果d 舊velop 可以照用返
不過ax + ac 咁搭唔知有冇bug
唔夠先再換
乜都冇特別 set
只係基本 setup

因為咁o岩係放係同一層既客廳,而我係書房試,所以有 d 距離
多個5G ac係mx5300, mx4050係3個都ax
我做咗好耐功課先揀到, 唔好嚇我
請問各位巴打
工廠單位冇牆長方形700幾呎實用
2-3部pc + 平均5人連手機 最多10人
1000mb hkbn商業寬頻
ax56u夠唔夠用?
輕輕一推
爬完文有野想問下, 遲D 搬新屋400 尺左右但係間屋係L 形

新屋黎既, 發展商好形咁樣將個Wan port 入屋,放左係紅圈位置既假天花上面, 然後用switch 分去廳/房既Lan port. 因為佢係TP-Link 支那野所以我決心換x 曬佢

問題黎啦, 我個目標係想將成間屋做到同一個SSID, 即係要用Mesh, 咁我而家預算係紅圈個wan port 位既假天花上面裝埋,
1, 如果用Lan 線駁落房(藍圈電制/Lan port) 既mesh Wifi 做唔做到同一個SSID?
2, 如果用Lan 駁既話是咪對三頻既要求減低? (原本Mesh 條5Ghz 用Lan 取代)
3, 如(1)唔可行, 兩部轉番3頻mesh , 隔假天花/兩幅牆加個衣櫃係咪會慢好多?

而家plan 一部MX5300 擺廳, 一部wifi 6 既MR7350 擺房行Mesh

廳都多device 行wifi, Nest hub 門鐘 冷氣 電視 等等

屋企用緊PCCW 100Mb, 係大房成日都係收得10-30Mb,諗緊換隻MR9600 定係AX82U.....定係換隻MESH好D? 有冇巴打好介紹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞