Router路由器 集中討論區(35) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
睇spec 好似好勁
係唔知賣幾錢
想請問各位巴打 如果我想整mesh WiFi, 係咪只要將Orbi 連接個解碼器到?(垃圾華為解碼器,想換左去) 我而家屋企係linksys EA8300連去解碼器當WiFi用

同想問個解碼器係咪一定要用?冇得換?(唔想用華為)
利申:router白痴
唔該巴打
但我想知AC86U 個USB hub sup唔support WD Elements 8TB
廢事買完4TB 唔夠1年又爆 到時又買
全部都係 除咗換modem
唔記得邊到睇到討論過 好似網上爬有nokia modem
但無咩用 人地機房都係用屎為 驚就開vpn
我原本用緊r7000,之後想整mesh wifi就買多隻eax20
但發現之後會搞到部r7000久唔久會reboot,想問係咪r7000唔support要換過隻先得
係呀,但係你有冇斷線?
剩係紅燈?
其實都係AX3000 規格
最大賣點係10G lan
但你冇用NAS 既話就變左gimmick
佢嘅Mesh VPN就係site to site VPN, 功能睇上去好強大,但傾向商用,唔見佢將NAS嘅軟件放落router喥。

另外唔知佢個firmware 係咪NAS 改造? Qnap NAS 穩定度真係麻麻,持觀望態度,有正式價格同全部規格先再睇
就係唔似斷線
如果係S牌出嘅呢個Router唔係Qnap出,就放心好多,有用過rt2600ac嘅都知,佢嘅router 行SRM系統,除咗boot 機慢,穩定度同功能上,市面家用router多數敵唔過佢
S牌都宜家都無咩update過啲產品線
我想問下各位巴打 我用緊網上行1000mb光纖。我想轉用mesh WiFi.屋企1000呎3房
budget大約2000-3000,用咩比較好? orbi RBK50好唔好用?

利申:第一次買,咩都唔識
LTE?
台灣賣9k
10G router價錢黎講 撳住成個市場黎打 其他牌子包括synology應該會還手

功能黎講就算唔係公司用唔著佢個qwan 咁嘅價錢10G router真係無咩好彈
係qnap真係麻麻哋不過上面條片有測速 粒高通係食得足10G
屋企部陳年牙石AC56S成日打機窒下窒下,想換左佢
見MX4050幾靚仔,但如果我唔用MESH其實係咪同普通雙頻無乜分別?
見好多清買86u,但我部牙石成日煎蛋唔通係我問題?
據報最近三叔電話預設咗DNS2係114.114.114.114支鬼DNS,如果用緊牙石router,行merlin嘅,可以用iptables block咗佢,一了百了,隨開機執行

先用putty之類嘅ssh client login router

cd /jffs/scripts/

跟住用逐句執行

echo ‘iptables -A INPUT -s 114.114.114.114 -i DROP’ >> firewall-start

echo ‘iptables -A INPUT -s 114.114.114.115 -i DROP’ >> firewall-start

之後執行

chmod 755 firewall-start

執行

./firewall-start

之後呢兩個IP永久block咗
synology router就簡單,佢有圖形介面設置firewall規則,唔使用ssh, 呢個就唔講
epc啲友話送個單bay nas㖭,連運費唔過2500港紙,咁就好吸引喎
可能唔再出router
佢都勢完全都唔似會出
唔知做咩一用bt個Router就會即死一陣
平時都好慢,我唸都係差唔多收皮
用緊R7000都好幾年,見推介list ASUS AX3000
$1500-1700左右呢隻ok?
屋企用緊光纖1000mbps plan
有冇咩大問題??
***真係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞