Router路由器 集中討論區(35) 記住睇#1 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
聽講佢地部機做咗手腳
其實暫時個體驗係冇分別"除非你用wifi黎大量download 野"
但平時 行speed test拎個數字黎打飛機 wifi6 係hi d嘅
rt ax3000一樣,又係著幾秒紅燈之後又正常返,上網又冇斷過
我都冇理佢
你點知的
1500蚊 budget 有咩推介
前排tuf ax3000 中左大伏 一個月收左皮 保養唔到 直接退錢

定轉返RT AX3000
mx4050
無左意思係點?直頭斷線?
有無方法要多個ip又唔驚動到佢哋
冇個ssid 但係settings入面有on
Boot左都冇用
買個供電器比modem
夠你用成晚
新iphone唔知個wifi有無好到
想請教下大家有關Wi-Fi問題 我個router同我間房直線大概有六至七米距離 如果夜晚唔開房門同廳門有陣時iPhone會自己轉左去用data 所以想買mesh Wi-Fi睇下情況有冇改善

想問下大家如果買兩機嘅mesh Wi-Fi 而satellite放喺我間房同部主機隔六-七米 就算買部勁啲好似RBK50都應該改善唔到? 我個情況買三機而況一個satellite係中間係唔係應該會穩定啲?

如果買三機mesh WiFi大家會推薦MK63定RBK23/43? 見MK63今年先推出但淨係行雙頻 而RBK23/43好似推出左兩年但係就有三頻 同埋想問下RBK23/43有咩分別

利申屋企用緊有線1000M 如果換左router都唔得就直接換咗個plan佢

Sorry打到好長 希望大家可以幫到我
floor plan for easier review plz

紅點係Wi-Fi router嘅位置 而藍點係我間房 直線距離就有6-7米左右

如果買三機就打算set up第三部係黃點位置

唔該晒巴打

關哂門 係紫點 收唔收到wifi?
如果得 2部mesh 就夠
如果冇插蘇 就唯有 3部
廁所一般會擋得好勁
how about using VR?
咁都要部vr support先得
oculus quest 2?
電莖router多數俾勁啲嘅硬件 咁就貴得有理
軟件以我所知佢只係將你部機係屋企入面優先上網 連出去公海無分別
除非間廠有同game廠合作就有得幫你自動連低ping嘅server
d功能其實普通router都做得到 睇佢marketing點賣你
個人覺得標榜電莖嘅產品都係賣啲多舊魚嘅嘢 不過你成套都rog 而router都係rog效果實際好啲
最好睇清楚官網介紹啲功能啱唔啱使 同埋隻model嘅review
ching 可唔可以講多少少 MX4050 有咩比ASUS 隻RT-AX3000 好
睇下係咪用高通modem
如果關哂門係紫色點都會斷下斷下 咁我諗都係3部好d

咁想再問下巴打如果買3機嘅mesh wifi我應該買RBK23/43定MK63好
mk 少d lan port 少左backhaul channel
個mesh 會比較慢 但有ax
rbk43 有backhaul channel 會快d
但係都係2天線 覆蓋就差唔多
我揀mk63啦
夠筆值既話 升級到 4天線款 rbk50?
首先再一次唔該晒巴打先

其實我都好1516 因為RBK43同MK63價錢差不多 但RBK43有三頻但已經係兩年前嘅產品 MK63最新出有埋AX但就二頻

RBK50 3部機又太貴2部又驚收得唔好(本身會係房打機要用lan線所以其中一部satellite一定會放係藍點)

想再問到下RBK43/23同MK63都會根據訊號強弱係2.4G/5G自動切換? 我驚安裝完我間房收2.4G都會慢到仆街
2.4G 夠清嘅話 唔會慢到用唔到嘅
理論上係自動切換
想拆開就揀velop
多口問句 你廳果道門係為乜咁裝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞